تعطیلی ارج خبر سوخته است !؟

rr

افشین لاریجانی — روزنامه نگار

تصویر روز: قدرت رسانه ای در دو روز گذشته خبر سوخته و فاقد ارزش خبری ( نه موضوع اصلی ) به قول رسانه ای ها را از روی خروجی های خود قرار داد و آن شد که کارخانه ارج تعطیل شد!؟ اگر از بعد اهداف انتشار این خبر بگذریم در کالبد شکافی تعطیل شدن اینگونه واحدهای تولیدی با قدمت و معروفیت به راحتی می توانیم دریابیم که این کارخانه ها عملا از دهه های قبل تعطیل شده بودند، روزی که دلار ارزان دروازه های واردات را پر رونق کرد ، تولید در کشور به کما رفت.

تعطیلی امروز ارج حاصل سیاست های اقتصادی دولت روحانی نیست ، حاصل جراحی است که قرار بود فقط خونریزی داشته باشد ، نه اینکه اقتصاد را به نابودی بکشاند، تعطیلی اینگونه کارخانجات در سه دهه اخیر کم نبوده است ، کفش ملی – کفش بلا- کفش وین- آزمایش – علاء الدین – چیت ری- نساجی قائمشهر و امثالهم که بسیاری دیگر از معروفیت اینچنینی برخوردار نبودند به وفور در پرونده تعطیلی ها به چشم می خورد.

به یاد دارم تقریبا ۱۵ سال پیش وقتی کارخانه آزمایش را به مزایده گذاشته بودند ، بخش خصوصی یک طرف مزایده و سازمان تامین اجتماعی رقیب دیگر مزایده بود، بخش خصوصی برای تولید لوازم خانگی و انتقال تکنولوژی لوازم خانگی کره ای در مزایده تلاش می کرد و تامین اجتماعی برای وصول مطالباتش از دولت !؟ تا بخشی از طلب خود را از دولت وصول کند، برای تامین اجتماعی مهم نبود که چقدر به قیمت مزایده بیافزاید ، چون به فکر وصول طلب خود بود ، حال تصور کنید با این وضعیت بخش خصوصی چگونه می توانست رقابتی در مزایده داشته باشد و ماجراهای بعدی این واگذاری به بخش شبه دولتی نیز خواندنی‌تر است، که در این مقال نمی گنجد و حاصل آن مزایده فروش املاک و نابودی آزمایش شد.

با این اوضاع که تقریبا بر تمامی این کارخانه ها حاکم شده چگونه می توان انتظار معجزه داشت ، اصل ۴۴ در کجای این داستان ها می تواند کاربرد داشته باشد؟ پس تعطیلی کارخانه «ارج» نیز نمی‌تواند خبر جدید و تکان دهنده ای باشد ، چرا که فقط دستاویزی برای بهره برداری سیاسیون شده است اگر کمی واقع گرا باشیم باید به سیاست های اشتباه دوره های قبلی اذعان کنیم ، ارج امروز تعطیل نشد بلکه سالهاست که به متروکه ای تبدیل شده بود.

تصور کنید اگر ۱۵ سال پیش آزمایش کارخانه بزرگ لوازم خانگی در ۴ دهه پیش که مشابه وضعیت ارج را داشت به بخش خصوصی توانمند که امروز در صنعت لوازم خانگی کشور و انتقال تکنولوژی سهم اول بازار کشور را دارد ، چه وضعیتی داشت !؟ و باز هم امروز از این مدل بخش خصوصی ها فراوانند اما تا زمانی که نتوانیم اقتصاد سیاست زده را به مدل اقتصادی کاربردی و دیدگاه منافع ملی به جای منافع حزبی و دسته ای و گروهی تبدیل کنیم ارج های بسیاری تعطیل خواهند شد امروز باید به جای قوانین و تسهیلات سرمایه گذاری اول به فکر ایجاد فرهنگ سرمایه گذاری باشیم ، دست شبه دولتی ها را در رقابت با بخش خصوصی کوتاه کنیم ، بانک ها را از بنگاه داری به عنوان صندوق های مالی تولید تبدیل کنیم ، با مسئولین و مدیران سنگ انداز و کوته نظر که جرم شان از یک تبهکار کمتر نیست ، برخورد عبرت انگیز کنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *