تنظیم بازار خوب یا بد ؟

larijani

افشین لاریجانی

تصویر روز: امسال دولت به خواسته های نمایندگان مردم استان های شمالی و کشاورزان توجه بیشتری داشت و ثبت سفارش  واردات هرگونه برنج را در فصل برداشت ممنوع کرد اما  آیا این اقدام که بر اثر فشارهای مضاعف به دولت صورت گرفت به نفع مردم و یا کشاورز تمام شد یا اینکه آثار آن موجب فارغ البالی کشاورزان و منفعت آنان شد؟

در هفته های اخیر در فصل برداشت برنج که هنوز دو ماه از آغاز آن نگذشته است و همچنان کشت های دوم در حال برداشت است از کمبود برنج خبر داده می شود  و این یعنی همین بس که قیمت ها سیر صعودی خود را طی می کند .

اما منفعت این  افزایش قیمت ها فقط در جیب واسطه ها و انباردارها سرازیر می شود  برنجی که به قیمت ۸۵۰۰  تا ۹۰۰۰ تومان از کشاورز خریداری  کردند و کمتر از دو ماه به قیمت ۱۱ تا  ۱۲ هزار تومان افزایش  دادند در یک حساب ساده می توان دریافت که تا چهل درصد افزایش  قیمت ؟! از سوی واسطه ها تا کنون صورت گرفته است اما وقتی آمارهای ما از کمبود براساس نیاز  این کالای اساسی خبر می دهد چرا باید عده ای برای خوشایند و عوام فریبی اصرار به یک عمل غیر کارشناسی داشته باشند که حاصل آن به این وضعیت ختم شود.

خوشبختانه دولت در یک اقدام فوری ثبت سفارش برنج و  شکر را برای تنظیم بازار این دو کالای اساسی آزاد کرد، اما در کالبد شکافی  این موضوع که چرا قیمت ها در تهران و اکثر استانها افزایش ناگهانی داشت باید گفت که دلالان موج سوار بازار را به نفع خود کنترل می کنند هرچند  دبیر محترم انجمن برنج اعلام کرده که قیمت ها در شمال کشور افزایش نیافته اما در تهران افزایش چشمگیری داشته است اما باید به این نکته توجه کرد در شمال کشور دلالان برنجی را با قیمت قبل عرضه نمی کنند و فعلا برنجی را عرضه نمی کنند که بتوان  کشف قیمت کرد.

به هر حال در اقتصادی که در حال حاضر با آن روبرو هستیم بسیاری از سرمایه های خارج شده از بانک ها بدلیل کاهش سود بانکی احتمالا در این  بازار وارد شده است و این هم می تواند یکی دیگر از دلایل این افزایش ها باشد.

اما باید تجربه کرد که هر تصمیمی براساس فشارهای عده ای نه تنها نمی تواند راهگشا باشد بلکه می تواند به یک معضل تبدیل شود.

در سال زراعی امسال کشاورزان برنج در شمال  با بهترین وضعیت در کشت و برداشت روبرو بودند اما اکثر کشاورزان  توان نگهداری تولیدات خود را ندارند و اول فصل پس از برداشت اقدام به فروش می کنند که در این فاصله فروش کشاورز تا مصرف کننده همان دلالان سوداندوز و فرصت طلب هستند که باعث به وجود آمدن اینگونه نوسانات و افزایش قیمت ها شده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *