تصویر روز: از جمله صنایع دستی و سوغات شهر مشهد که قدمت آن به ۱۴ قرن میرسد دیگهای سنگی است که از سنگ «سرپانتین» ساخته میشود،اما متاسفانه در چند سال اخیر به دلایل مختلف همچون تغییر ذائقه مردم از غذاهای سنتی به فست فودها و وجود اجناس چینی این هنر نیز همانند هنرهای و صنایع دستی دیگر رو به افول است.
** روش آماده سازی دیگ سنگی برای طبخ غذا (فقط برای بار اول استفاده) :
ابتدا با دنبه یا روغن همه سطوح داخلی و خارجی دیگ سنگی را چرب کرده و حدود یک ساعت در آفتاب یا دمای اتاق بگذارید. سپس مقداری شیر یا مخلوط شیر و آب را درون دیگ سنگی ریخته و توسط شعله پخش کن به صورت ملایم حرارت دهید تا به جوش آید و کمی صبر کنید. بعد از آن دیگ را بشویید. هم اکنون دیگ سنگی شما آماده استفاده است.
تذکر: توجه داشته باشید که در هنگام پخت و پز با دیگ سنگی، هیچ گاه نباید آب دیگ سنگی تمام شود.
ساخت ظرف های سفالی آبگوشت توسط ساکنان فلات ایران
نکته دیگر این که کوچ نشینان بساط کباب را به سادگی و با سیخی چوبی در بیابان درست می کردند ولی آبگوشت جز در ظرف پخته نمیشد بنابراین ساکنان فلات ایران هزاران سال پیش،نخستین ابزار و ظرفها را از چوب و سنگ برای درست کردن آبگوشت ساختند ولی ظرف چوبی روی آتش به نسبت ظرف های سنگی کارایی نداشت نداشت و لی پس از مدتی ظرف های سفالی نیز ساخته شد.
به گزارش روزنه جالب است که آبگوشت، هنوز که هنوز است در سه ظرف سنگی، سفالی و فلزی، طبخ و میل میشود و واین سه نوع دیزی، از سه عصر سنگ و سفال و فلز در باستان شناسی به یادگار مانده است.
دیدگاهتان را بنویسید