1 4

ساختمان فلزی یا بتنی مناسب است؟

در ساختمان می­بایست المان­های زیادی را در نظر گرفت و بر اساس دربرگیری تمامی المان­ها به ساخت ساختمان اقدام کرد. انتخاب اسکلت بتنی یا فلزی از دغدغه­های است که همواره مهندسین با آن روبرو بوده­اند. انتخاب هرکدام از اسکلت­ها در هزینه تمام شده ساختمان و ایمنی سازه ساخته شده تأثیر بسیار زیادی دارد. به‌منظور انتخاب نوع اسکلت ابتدا می­بایست با مزایا و معایب هرکدام از آن­ها آشنا شویم و تفاوت­های آن­ها را درک کنیم تا بتوانیم اسکلت مناسب را باتوجه‌به شرایط انتخاب کنیم. البته یکی از مصالح پرکاربرد در هر دو اسکلت میلگرد است. میلگرد در اسکلت بتنی بیشتر مورداستفاده قرار گرفته و مقاومت کششی بتن را تقویت می­کند. همچنین قیمت میلگرد به‌عنوان پارامتر مهمی در تعیین قیمت تمام شده اسکلت بتنی موردتوجه است و با افزایش قیمت میلگرد قیمت ساختمان با اسکلت بتنی افزایش و با کاهش قیمت میلگرد، قیمت نهایی ساختمان با اسکلت بتنی کاهش پیدا خواهد کرد. در ذیل به طور اجمالی به تفاوت­های میان ساختمان­های با اسکلت فلزی یا بتنی پرداخته شده است.

زلزله

اگر طراحی سازه ساختمان فلزی یا بتنی صحیح باشد، هرکدام از ساختمان­ها به‌خوبی در برابر زلزله مقاومت خواهند کرد. تنها نکته این است که وزن ساختمان اسکلت فلزی کمتر از وزن ساختمان اسکلت بتنی است و یکی از المان­هایی که سبب مقاومت در برابر زلزله می­شود وزن سازه است. درصورتی‌که از سازه بتنی استفاده شود در برابر زلزله ساختمان فشار بالاتری را تحمل خواهد کرد و ساختمان­های فلزی با همان درجه و شدت زلزله فشار کمتری را تحمل خواهند کرد. استفاده از میلگردهایی سبک باکیفیت و استانداردهای بالا در سازه­های بتنی سبب می­شود تا سازه بتنی سبک­تر شود، لذا قیمت میلگرد سبک با سایز بالا و استانداردهای بالا نسبت به سایر قیمت میلگرد بالاتر است.

طول عمر

طول عمر در ساختمان­های فلزی نسبت به عمر ساختمان­های بتنی بالاتر است و این یک مزیت ر ساختمان­های فلزی محسوب می­گردد. بتن باگذشت زمان دچار افت و خیزش شده و در بازه زمانی بعد از 50 تا 60 سال ساختمان افت کرده و این یک عیب برای ساختمان‌های بتنی به‌حساب می­آید. البته محصولات فلزی استفاده شده در ساختمان فلزی و کیفیت این محصولات نظیر تیرآهن و میلگرد در طول عمر ساختمان فلزی نیز تأثیرگذار است.

ارزش اسقاط

یکی از مزایای ساختمان‌های فلزی در برابر بتنی ارزش اسقاط است. هزینه تخریب ساختمان‌های فلزی کمتر بوده و آهن­آلاتی که به‌عنوان اسقاط بعد از تخریب از ساختمان‌های فلزی به دست می­آیند ارزش بالایی داشته و آورده نقدی برای صاحبان ساختمان خواهند داشت ولی سازه بتنی هم با هزینه بالاتر تخریب خواهد شد و هم پس از تخریب آورده نقدی چندانی را نصیب صاحبان ساختمان نخواهد کرد. البته ارزش اسقاط در ساختمان فلزی زمانی بالاتر است که از المان­های فولادی مرغوبی چون میلگرد باکیفیت استفاده شده باشد که قیمت میلگرد باکیفیت بالاتر است و سرمایه­گذار در ابتدای کار در خصوص مصالح باکیفیتی چون میلگرد باید قیمت میلگرد بالاتری بپردازد تا ارزش اسقاطی ساختمان مالک افزایش یابد.

مقاومت در برابر حرارت بالا

اسکلت بتنی مقاومت بالاتری در برابر حرارت و آتش­سوزی از خود نشان می­دهند درحالی‌که ساختمان­های با اسکلت فلزی به دلیل اینکه فولاد یک حد آستانه و مقاومت در برابر حرارت دارد، مقاومت حرارتی کمتری در مقایسه با ساختمان­های بتن خواهند داشت و متأسفانه در آتش­سوزی­های شدید سازه ساختمان دچار آسیب فراوان شده و سازه خواهد ریخت. اگر در زمان ساخت با پرداخت هزینه قیمت میلگرد بالاتر ایمنی ساختمان را بالا ببریم، قیمت میلگرد بالاتر علاوه بر تحمل مقاومت فشاری و کششی بالاتر مقاومت در برابر حرارت بالاتری را از خود نشان خواهد داد.

سهولت اجرایی

ساختمان­های بتنی نسبت به ساختمان­های فلزی راحت­تر ساخته ده و به تخصص و تجربه کمتری برای ساخت نیاز دارند درحالی‌که ساختمان­های فلزی اگرچه با مشقت و سختی بالاتری ساخته می­شوند اما به تخصص بالاتر و مهارت زیادی برای ساخت نیاز خواهند داشت.

قیمت ساختمان فلزی و بتنی

عموماً قیمت ساختمان با اسکلت بتنی پایین­تر است. هزینه اجرای ساختمان فلزی بالاتر بوده و مقاومت ساختمان فلزی بالاتر است. افرادی که به دنبال کاهش هزینه­های ساخت هستند اسکلت بتنی را بر اسکلت فلزی ترجیح می­دهند.

سرعت اجرایی

ساختمان فلزی با سرعت بالاتری ساخته شده و بسیاری از قطعات ساختمان اسکلت فلزی پیش­ساخته بوده و تنها در محل نصب می­شود. ساختمان­های فلزی به دلیل امکان اجرای هم‌زمان چندین طبقه با یکدیگر سرعت اجرایی بسیار بالایی دارند. در ساختمان بتنی به دلیل اینکه طبقه بالاتر پس نیا طبقه پایین­تر بوده و بعد از تکمیل طبقه پایین امکان اجرای طبقه بالاتر وجود دارد، سرعت پایین­تری در ساخت خواهد داشت.

مزایای ساختمان بتنی

مزایای ساختمان بتنی به شرح ذیل است:

  • اعضا مختلف ساختمان بتنی را می­توان در مقاطع مختلف مورداستفاده قرار داد.
  • سازه‌های بتنی مقاومت بالایی در برابر آتش­سوزی از خود نشان می­دهند.
  • ساختمان بتنی در برابر رطوبت مقاومند و در صورت اجرای صحیح در محیط مرطوب آسیبی به آن­ها وارد نمی­گردد.
  • روش اجرایی ساختمان­های بتنی آسان‌تر از روش اجرایی ساختمان­های فلزی است.

مزایای ساختمان فلزی

مزایای ساختمان فلزی عبارتند از:

  • به دلیل اینکه قطعات ساختمان فلزی پیش‌ساخته است لذا کافی است این اسکلت در محل ساختمان نصب گردد، لذا سرعت اجرای ساختمان فلزی بالاتر است.
  • در ساختمان فلزی عموماً نتایج محاسبات سازه­ای نزدیکی بالاتری با واقعیت و آنچه که اجرا می­شود خواهد داشت.
  • امکان توسعه و زیاد کردن تعداد طبقات در ساختمان­های فلزی وجود دارد.
  • نسبت مقاومت به وزن ساختمان فلزی از نسبت مقاومت به وزن ساختمان بتنی بالاتر است و مقاومت بالاتری دارند.

باتوجه‌به شرایط و درنظرگرفتن تمامی مزایا و معایب بیان شده می­بایست تعیین گردد تا ساختمان فلزی یا بتنی ساخته شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *