تصویر روز: وزیر راه و شهرسازی گفت : در ده سال اخیر در کشور خانه های خالی از ۶۶۰ هزارواحد به ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار واحد رسیده است.
به گزارش تصویر روز به نقل از صدا و سیما، عباس آخوندی در همایش سالگرد افتتاح حساب صد امام و تاسیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی که امروز در بنیاد مسکن برگزار شد، افزود: اگر نظام شهر فروشی و سوداگرانه بر نظام مدیریت شهری حاکم شود سوداگری در بازار مسکن باشدت بیشتری رشد پیدا می کند.تعداد واحدهای مسکونی در ایران از سال ۹۰ تا سال ۹۵ رشد قابل ملاحظه ای داشته است به طوری در سال ۹۰ حدود ۲۱ میلیون خانه خالی وجود داشت که در سال ۹۵ به ۲۵،۴ میلیون رسید.
وی ادامه داد: تعداد خانه های خالی در ایران از تعداد خانوارها افزایش پیدا کرده به طوری که ۲۵،۴ خانه در مقابل ۲۴،۱ خانوار در کشور داریم.
آخوندی گفت: تعداد خانه های خالی در ایران در سال ۸۵ ششصد و ۳۰ هزار واحد بوده که در سال ۹۰ به یک میلیون و ۶۶۰ هزار خانه خالی رسید. ظرف ۵ سال یک میلیون خانه خالی اضافه شد که در سال ۹۰ تا ۹۵ آمار خانه های خالی به دو میلیون و ۵۸۷ هزار واحد رسید.
وی ادامه داد: این آمارها بیانگر این است که یک جای کار ایراد دارد. یعنی ۲ میلیون خانه خالی ساخته و سرمایه گذاری شده با نرخ بهره وری صفر.
آخوندی گفت: بیشتر خانه های خالی واحدهای لوکس و گران قیمت هستند وامکان خرید ندارند .
وی ادامه داد: در تهران در سال ۹۰ تعداد خانه های خالی۳۲۷ هزار درسال ۹۵ به ۴۹۰ خانه خالی رسیده است که ظرف ۵ سال ۱۶۰ هزار خانه خالی در تهران اضافه شده است .
وی ادامه داد: اگر یک واحد را حدودا ۳۵۰ میلیون تومان در نظر بگیریم برای دو میلیون واحد خالی ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری بدون بهره وری شده است.
وزیر راه و شهرسازی گفت: هزینه ای که برای ساخت خانه های خالی بیش از دوبرابر کل ارزش بورس است زیرا کل ارزش شرکت ها در بورس حدود ۱۱۰ میلیارد دلار است این در حالیست که فقط ارزش خانه های خالی ۲۵۰ میلیون دلار است .
وی ادامه داد: این آمارهای ارایه شده فقط دردی از مردم دوا نمی کند بطوریکه ۱۹ میلیون بد مسکنی در ایران وجود دارد .
وی افزود: اگر آمار صدور پروانه های ساختمانی در تهران از سال های ۸۹-۹۰-۹۱ را ببنیم ، در طی سه سال ۷۶۰ هزار واحد مسکونی پروانه صادر شده است .
یعنی باید در تهران هیچ آدم بی خانه ای وجود نداشته باشد .
وی ادامه داد: در تهران ۲٫۷ خانوار است که بیش از یک چهارم کل خانوار ایران درتهران پروانه صادر شده است که اگر این وضع ادامه یابد ظرف ۱۲ سال یک تهران دیگر باید ساخته شود .
وی ادامه داد: ۳٫۹ واحد مسکونی در مقابل ۲٫۷ خانوار در تهران وجود دارد که بیش از ۵۰ درصد آن در بالاشهر تهران در مناطق ۱ ،۲،۴، ۵ و ۲۲ هستند.
آخوندی ادامه داد: پروانه های ساختمانی عمدتا برای سوداگرانه وتجارت صادر شده اند نه برای سکونت .
وی افزود: در ایران مدیریت شهری تبدیل به موضوع مال تجاری شده و ضابطه ، مقررات ، خانه و … در این شهر خرید و فروش می شود و نتیجه این می شود که خانه برای تجارت و سوداگری ساخته می شود.
وی تصریح کرد: در شمال تهران تمام باغات شمیران تبدیل به خانه شده و در کلان شهرها ظرفیت زیستی مردم در حال از بین رفتن است .
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به ۲۴۰ هزار واحد مسکن مهر در پیرامون تهران گفت: قرار بود مسکن مهر را تولید کنیم تا خانواده های مستضعف حاشیه نشینی را نجات دهیم ، اما آیا از این تعداد چقدر به مسکن مهر منتقل شده اند ؟ و چطور آمار حاشیه نشینی و بدمسکنی دست نخورده باقی مانده اند ؟
وی ادامه داد: سیاست هایی که اتخاذ شده به سمت ساخت خانه های اشرافی و یا خانه های بیرون شهر در بیابان ها بوده و ثروت ملی در این دو قسمت هزینه شده که در این دو متقاضی وجود ندارد .
وی افزود: اساس سیاست ها قابل تداوم نیست مگر می شود همچنان ثروت کشور را به ساخت خانه هایی که مورد بهره برداری مناسبی قرار نمی گیرند خرج کرد؟
آخوندی تصریح کرد: باید قدرت خرید متقاضیان را افزایش دهیم به همین دلیل بحث پس انداز را مطرح کردیم تا خانواده های جوان و متقاضیان واقعی که قدرت خرید دارند وارد بخش مسکن شوند.
وی ادامه داد: کل تسهیلات در سال گذشته ۳۶۵ هزار نفر معادل ۱۶ هزار میلیارد تومان داده شده است .
وی گفت: رشد معاملات در سال گذشته بیانگر اینست که در تهران بیشتر به سمت واحد های ۷۰ و ۸۰ متری بوده است یعنی بازار واقعی و خودمصرف است .
وی ادامه داد: سیاست ما اینست که از طریق بخش خصوصی و مردم انجام شود .عباس اخوندی در سالگرد افتتاح حساب ۱۰۰امام(ره) و تاسیس بنیاد مسکن که امروز در بنیاد مسکن برگزار شد ، گفت : براساس امار جمعیت کشور از ۷۵ میلیون به ۸۰ میلیون نفر رسیده است و در ۵ سال اخیر بعد خانوار شهری از۳٫۵ به ۳٫۳ نفر و در روستا به ۳٫۴ نفر رسیده است.
وی با اشاره به اینکه نرخ رشد جمعیت نزولی شده است ، گفت : متاسفانه تشکیل خانوار و تولد در روستا کاهش پیدا کرده و این در حالی است که صدها میلیارد تومان دستگاه های مختلف در روستاها هزینه می کنند.
اخوندی افزود: ضریب شهرنشینی از ۷۱٫۴ درصد در سال ۸۰ به ۷۴ درصد در سال ۹۵ رسیده است.
وی تصریح کرد: امار کل خانوارها در سال ۹۰ برابر ۲۱٫۱ میلیون نفر و در سال ۹۵ هم ۲۴٫۱ میلیون خانوار بوده است.
وی تاکید کرد: افزایش رشد خانوار به دلیل افزایش خانواده های تک نفره است.
متقاضیان واقعی وارد بازار مسکن می شوند
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به رونق بازار مسکن در سال جدید گفت: متقاضیان واقعی که ازسالهای ۹۳ تا ۹۵ در بانک مسکن پس انداز کرده اند ، وارد بازار مسکن می شوند.
عباس آخوندی در حاشیه مراسم سالگرد تاسیس بنیاد مسکن گفت: علائم رونق دیده میشود و فعالان اقتصادی بخش مسکن نیز در این موضوع تاکید کردند ، خوشبختانه در این سالها نرخ تورم بخش مسکن زیر نرخ تورم میانگین بوده است.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: آمار خرید و فروش نشان میدهد که در این سالها خرید و فروش واحدهای مسکونی بیشتر در مناطق متوسط و پایین بوده اما افزایش صدور پروانه ساختمانی عمدتا در مناطق بالای شهر و واحدهای لوکس بوده است.
وی تاکید کرد : به شدت طرفدار ساخت و ساز هستیم اما نه ساخت و سازهای سوداگرانه.
وزیر راه و شهرسازی گفت : آمارهایی که از بانک مسکن دریافت کردیم در سال ۹۵ این بانک برای تسهیلات مشارکت مدنی ساخت به ۱۳۳ هزار واحد مسکونی تسهیلات پرداخت کردند که نسبت به سال ۹۴ حدود ۴۷ درصد رشد داشته است.
وی درباره روند ساخت و ساز در مسکن مهر گفت : در مسکن مهر حدود ۴۸ هزار واحد گرفتار مباحث حقوقی هستند و انچه که باید تا پایان سال به اتمام برسد ، ۱۳۰ هزار واحد باقیمانده باید به اتمام برسد و این پروزه ها با ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی اوایل امسال به پایان می رسد.
وی ادامه داد:براساس امار مرکز امار در سال۸۵ تعداد خانههای خالی در کشور ۶۳۰ هزار واحد مسکونی بود که در سال ۹۰ این عدد به یک میلیون و ۶۶۰ هزار واحد و در سال ۹۵ به ۲ میلیون و ۵۸۰ هزار واحد مسکونی رسید.
وی تاکید کرد : این یک سیاست ضد اقتصاد مقاومتی و سیاست اتلاف منابع ملی است و رفتار دولت گذشته در بخش مسکن موجب اتلاف عظیم منابع ملی شد.
وزیر راه و شهرسازی افزود: اگر هر یک از واحد خالی ۳۵۰ میلیون تومان قیمتگذاری شود مفهوم این است که این تعداد واحد خالی در کشور بیش از ۲۵۰ میلیارد دلار ارزش ثروت ملی بدون بهرهبرداری است.
وی تاکید کرد: اگر کل سهام شرکتهای بورسی را ۴۱۰ هزار میلیارد تومان یا ۱۱۰ میلیارد دلار تخمین بزنیم این واحدهای خالی ۲٫۵ برابر کل ارزش بازار بورس اتلاف منابع در ایران داشتیم.
اخوندی تصریح کرد : سیاست ما این نیست که ساخت و ساز متوقف شود بلکه سیاست ما این است که ساخت و ساز را متوجه متقاضیان واقعی که یا خانه اولی هستند یا افرادی که در وضعیت بدی قرار دارند شود.
وی افزود : اگر قدرت خرید این افراد افزایش یابد ، این کار مناسبتر از این است که به این سمت برویم که وارد مدیریت شهری سوداگرانه شویم. پس اگر بخواهیم ظرفیت آینده شهرها و ظرفیت زیستی مردم با سوداگر معامله کنیم این سیاست ناشایست همانا وجود ۲٫۵ میلیون واحد خالی میشود.
اخوندی تاکید کرد : اگر به سیاست اقتصادی درست برگردیم و سوداگری را کنار بگذاریم؛ ساخت و سازهای جدید به جای اینکه به سمت سوداگرانه برود به سمت تقاضای واقعی خواهد رفت.
دیدگاهتان را بنویسید