
تصویر روز: بیست و دومین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی کشور با هدف “جذب سرمایه و انتقال فناوری” در حالی آغاز به کار کرده¬است که ایران، در دوره پسابرجام به سر می¬برد. برجامی که سبب گشته¬است، پس از سال¬ها، روابط اقتصادی دو سویه ایران با سایر کشورهای جهان نه تنها از سر گرفته¬شود، که مسیر جدید و روبه¬رشدی را در پیش داشته باشد.
اولویت اصلی دولت ایران از دولت سازندگی به بعد، همواره تشویق سرمایه¬گذاری، به¬ویژه سرمایه¬گذاری خارجی، بوده¬است. سرمایه¬گذاری خارجی، یکی از مهم¬ترین روش¬های تامین مالی خارجی به روش غیراستقراضی است، که بر خلاف روش تأمین مالی خارجی، که در تراز پرداخت¬های کشور میزبان، بدهی محسوب می-شود، به عنوان منابع سرمایه¬گذاری تلقی می¬گردد. به همین دلیل است که امروزه بسیاری از کشورهای در حال توسعه، سرمایه¬گذاری خارجی را به عنوان یکی از منابع مهم در توسعه اقتصادی¬شان در نظر گرفته و بسیاری از طرح¬های اقتصادی خود را با بهره¬گیری از این روش، به مرحله اجرا در می¬آورند.
این در حالی¬است که، پیامدهای رکود اقتصاد جهانی، کشورهای در حال توسعه را با مشکل کاهش سرمایه¬گذاری خارجی مواجه کرده¬است. در چنین زمانی، توسعه صنعت نفت و گاز کشور منجر به افزایش جذب سرمایه خارجی خواهد شد. دولت¬ها همواره به تحقق این سیاست از طریق فراهم کردن اصلاحات در شرایط کسب¬وکار یاری رسانده¬اند. چنین سیاست¬هایی معمولا شامل: وضع قوانین رقابتی، توسعه حفاظت شخصیت حقوقی شرکت (Corporate veil proteation)، اضافه¬کردن بازارهای بیشتر برای مباحث سرمایه-گزاری و … می¬باشد. اما تحقق چنین اهدافی، به دلیل شرایط تحریم ایران همواره در معرض تردید قرار داشته است. دولت یازدهم به دنبال جذب سرمایه خارجی و استفاده حداکثری از فرصت¬های پیش آمده بعد از لغو تحریم¬ها می¬باشد. برگزاری نمایشگاه در دوره پسابرجام، هموارکردن مسیر بازگشت قدرتمند ایران به صحنه رقابت بین¬المللی در زمینه منابعی همچون نفت و گاز را سرعت می¬بخشد. متولیان نفتی کشور، با برگزاری نمایشگاه نفت، گاز و پتروشیمی و فراهم آوردن بستر مناسب، زمینه آشنایی با شرکت¬های داخلی و خارجی مرتبط با این صنعت را فراهم کرده¬اند.
نمایشگاه تهران از نظر تعدد شرکت¬کنندگان یکی از پر اهمیت¬ترین نمایشگاه¬های تخصصی در حوزه صنعت نفت و گاز در سطح جهان به شمار می¬آید. ایران دومین تولید¬کننده نفت در میان کشورهای عضو اوپک می¬باشد، حضور شرکت¬های معتبر خارجی، در کنار صنعت¬گران داخلی، راهی برای ایجاد همکاری متقابل، (با توجه به فراهم بودن امکان سرمایه¬گذاری و عقد قرارداد در یک فضای مشترک) ایجاد می¬نماید. به¬طورکلی هدف از طراحی نمایشگاه¬های نفت و گاز در سراسر دنیا، ایجاد محیطی متوازن در جهت تعامل شرکت¬های کوچک و بزرگ، در یک زمینه مشخص است. شرکت¬های نفتی که در حال حاضر و با وجود قیمت پائین نفت، شروع به سرمایه¬گذاری می¬کنند، از طریق شرکت در این نمایشگاه¬ها این شانس را به خود می¬دهند که در زمان بازگشت بازار به حالت توازن اولیه، سود بسیار خوبی را از آن خود سازند. چنین شرایطی برای کمپانی¬هایی با ترازنامه قوی و نگاه بلندمدت (که درک درستی در زمینه تقاضای طولانی¬مدت برای پیشی¬گرفتن در عرصه نفت دارند)، زمانی برای سرمایه-گذاری کردن و نه ترک سرمایه¬گذاری می¬باشد. در پیش گرفتن استراتژی سرمایه¬گذاری طولانی¬مدت، و همچنین دریافت دانش و منابع از طریق صنایع نفت و گاز، به طور کلی در مرکز توسعه¬¬ی بخشِ انرژی، در هر کشوری می¬باشد. کشورهای دارای ذخایر غنی نفت و گاز (عرضه¬کنندگانی همچون ایران)، به دنبال بازار متنوع می¬باشند و از سوی دیگر مصرف¬کنندگان نفت و گاز (تقاضاکنندگان) به دنبال: امنیت در عرضه انرژی؛ عرضه کنندگان متنوع؛ و دسترسی ارزان و کافی به انرژی می-باشند. در نتیجه این امر، یک رابطه برد – برد بین عرضه کنندگان و تقاضا کنندگان شکل می¬گیرد.
اصولاً تاثیرگذاران در صنعت نفت¬ و ¬گاز جهان، که در یک نمایشگاه یا کنفرانس بین المللی در یک کشور حضور پیدا می-کنند، نگاه ناشناخته¬ای نسبت به منطقه و اقتصاد آن کشور؛ و یا شرایط کار و تسهیلات در سرمایه¬گذاری در آن منطقه¬ی دارای نفت و گاز دارند. حضور در این چنین نمایشگاهی، باعث شناخت بیشتر آن¬ها از شفافیت و قابل پیش¬بینی بودن خطرات سرمایه-گذاری در آن منطقه می¬گردد. سرمایه¬گذاری خارجی به عواملی همچون موقعیت جغرافیایی؛ ریسک سرمایه¬گذاری پائین؛ ظرفیت تولیدی زیاد؛ امنیت در نصب و راه¬اندازی، سودمند بودن پروژه؛ و هزینه پائین قیمت پایه نفت بستگی دارد، که برگزاری نمایشگاه در این صنعت، یکی از طرق اقناع سرمایه-گذار خارجی¬ و القاء حس امنیت به وی می¬باشد.
تاکید نمایشگاه سال ۱۳۹۶ بر هدف “جذب سرمایه و انتقال فناوری”، خود نشان از درک مسئولان صنایع عظیم نفت و گاز، بر ضرورت سرمایه¬گذاری خارجی به عنوان یکی از ارکان مهم در توسعه و شکوفایی اقتصادی کشور دارد. جذب سرمایه¬گذار خارجی با توجه به قرار گرفتن در دوران پسابرجام، مسیر دست¬یابی سال اقتصاد مقاومتی به هدف خود، یعنی تحقق توسعه و خودکفایی اقتصادی کشور را، هموار می¬کند.
زینت نوفر
مطالب مرتبط

امدادرسانی سایپایدک به حادثهدیدگان بندر شهید رجایی
09 اردیبهشت 1404
خدمات رایگان دفاتر قضایی برای آسیبدیدگان حادثه بندر شهید رجایی
09 اردیبهشت 1404
خط تولید خودروهای «لادا» در ایران راهاندازی میشود
09 اردیبهشت 1404
پرمصرفها منتظر قبوض نجومی باشند/ ابهام زدایی از قبض های برق
09 اردیبهشت 1404
دیدگاهتان را بنویسید