تصویر روز: مدیر عامل بانک مسکن به ضرورت تشکیل سازوکار نهادی جدید برای وصول معوقات بانکی تاکید کرد و پیشنهاد داد با اذن مقام معظم رهبری و تصویب مجلس از منابع صندوق توسعه ملی برای بهسازی نظام بانکی استفاده شود.
به گزارش صدا و سیما؛ محمد هاشم بت شکن در دومین روز از بیست و هفتمین همایش سیاستهای پولی و ارزی در میزگرد سیاستی مطالبات غیرجاری، داراییهای منجمد و راه کارهای اصلاح ترازنامه بانکها به ایراد سخنانی درباره ریشهها و علل واقع نگرانه این حوزه پرداخت و اظهار داشت: طبق آمار دریافتی از بانک مرکزی تا پایان اردیبهشت ماه جمع داراییهای نظام بانکی هزار و ۷۰۰ هزار میلیارد تومان و مانده تسهیلات نظام بانکی با کسر مطالبات مشکوک الوصول هزار هزار میلیارد تومان است.
وی با اشاره به سخنان رییس کل بانک مرکزی گفت: طبق اعلام، ولی الله سیف ۴۵ درصد داراییهای نظام بانکی منجمد است. با احتساب مجموع داراییهای نظام بانکی این نتیجه حاصل میشود که ۷۶۵ هزار میلیارد تومان از داراییهای بانکها منجمد است.
مدیرعامل بانک مسکن به سخن دیگر رییس کل بانک مرکزی مبنی براینکه ۵۰ درصد تسهیلات عموما امحال؛ تقسیط یا تجدید شده است اشاره کرد و گفت: مجموع این تسهیلات با داراییهای منجمد معادل ۱۲۶۵ هزار میلیارد تومان از کل داراییهای نظام بانکی میشود.
وی اذعان داشت: بنابراین ۷۰ درصد داراییهای نظام بانکی بی کیفیت است که یا جریان نقدی ندارد یا ضعیف است.
این فعال بانکی در همین ارتباط با طرح این پرسش که در این حالت چه انتظاری از بانکها برای عمل به وظایف و کاهش نرخ سود وجود دارد؟ گفت: مقامات بالادستی عمدتا خروجی را نگاه کرده و میگویند چرا نرخ بالاست؟ درحالی که اینها دلایلی دارند.
بت شکن به اظهارات روز گذشته وزیر اقتصاد درباره تخلفات سودی بانکها اشاره و تصریح کرد: این مشکلات به معضل جریان نقدی داراییها برمی گردد. چسبندگی رو به پایین نرخهای سود هم همین است.
به گفته مدیرعامل بانک مسکن، بانکها در تنگنای مالی با این سیاست کار میکنند. وقتی هزینه تجهیز منابع بالا میرود باید به کسب و کارهایی تسهیلات داده شود که ریسک بالایی دارد. دوم اینکه نباید تسهیلات بدهند و به سمت سرمایه گذاری بروند که اینطور نسبت تسهیلات به سپردهها کاهش مییابد.
وی تاکید کرد: وقتی هزینه تجهیز منابع بالا میرود بانکها مجبورند کارهای دیگری انجام دهند تا هزینههای خود را تامین کنند.
بت شکن در ادامه این میزگرد به بیان راهکار برای حل این مشکل در نظام بانکی پرداخت و افزود: درک مشترکی در بالاترین سطح کشور در این حوزه ایجاد شده است ضمن آنکه اراده راسخ نیز در روسای قوا وجود دارد.
وی با بیان اینکه بنا به توصیه مقام معظم رهبری نقشه راه مشخصی نیز در این حوزه نیاز داریم که مشخص شود این موضوع شامل چه اقداماتی باید باشد، گفت: بنده تمام سیاست هایی که در ۱۰ سال گذشته برای ساماندهی این معضل تدوین شد را مرور کردم، ولی هیچ کدام به نتیجهای نرسیده است.
مدیرعامل بانک مسکن با تشریح سیاست هایی که در ده سال گذشته برای ساماندهی معوقات انجام شده است، تصریح کرد: شرکت فروش اموال مازاد بانکها در این رابطه تشکیل شده، ولی سوال اینجاست که آیا این شرکت موفق بود؟ یا شرکت ساماندهی معوقات بانکها توانست گره از مشکلات باز کند؟
وی به تشکیل شرکتهای برون سپاری بانکها برای معوقات بانک، قانون رفع موانع تولید برای فروش اموال مازاد بانک ها، فروش سهام در بنگاههای غیربانکی، ماده ۱۸ قانون رفع موانع تولید، انتشار صکوک به اتکای دارایی غیرمنقول بانکها و بخشنامههای ضرورت وصول مطالبات غیرجاری در نظام بانکی بعنوان سیاستهای دولت برای کاهش معوقات بانکی طی سالهای گذشته اشاره کرد.
بت شکن با طرح این پرسش که هم اکنون وضعیت معوقات بانکی چی هست؟ آیا وصول کردیم؟ کاهش ناشی از چیست؟ گفت: اتفاق خاصی در این حوزه نیفتاده است و نباید سیاستهای قبلی را تکرار کنیم.
این فعال بانکی تصریح کرد: مشخصا به شکل طبیعی هیچکس بهتر از بانکها در شرایط عادی قادر به وصول نیست، ولی وقتی حجم مطالبات غیرجاری از رقم عادی بالاتر میرود، پیچیدگی پروندهها شدت میگیرد و دستگاه قضایی توانایی کافی را ندارد شاید بانک نتواند کارخاصی در این زمینه انجام دهند.
وی به ضرورت تشکیل سازوکار نهادی جدید برای وصول معوقات بانکی تاکید کرد و پیشنهاد داد با اذن مقام معظم رهبری و تصویب مجلس از منابع صندوق توسعه ملی برای بهسازی نظام بانکی استفاده شود.
بت شکن گفت: صندوق توسعه ملی منبع این سازوکار است چطور است برای زه دهی آب ۸ میلیارد تسهیلات میگیریم، ولی برای بهسازی بانکها نمیتوانیم از صندوق پول بگیریم؟
مدیرعامل بانک مسکن ادامه داد: تا مشکل داراییهای مسموم حل نشده گره از این مشکل باز نمیشود البته افزایش سرمایه بانکها به درد نمیخورد.
وی گفت: در همه جای دنیا نهاد مدیریت داراییها برای شرایط بحران وجود دارد از همین رو این نهاد باید تشکیل شود تا راهکار عاجلی برای برون رفت از وضعیت فعلی باشد.
دیدگاهتان را بنویسید