bank.2

شرایط ادغام بانک‌ها فراهم شد

تصویر روز: کارشناسان اقتصادی می‌گویند که اراده لازم در نظام بانکی کشور برای ادغام ایجاد شده، ولی پیش‌نیازها و شرایطی برای اجرای این برنامه وجود دارد.
موضوع ادغام بانک‌ها و موسسات اعتباری چندی است که به صورت جدی مطرح شده و این در حالی است که بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی این اقدام را مثبت ارزیابی می‌کنند؛ اما پیش‌نیازهایی را برای اجرای آن متذکر و شرایطی را برای آن اعلام می‌کنند.

آنها می‌گویند که به نظر می‌رسد در بانک مرکزی و نظام بانکی اراده لازم برای ادغام بانک‌ها و موسسات اعتباری به منظور اصلاحات ساختاری نظام بانکی کشورمان فراهم شده است؛ البته برخی از موسسات اعتباری و بانک‌ها در شرایطی قرار دارند که راهی جز ادغام پیش روی آنها نیست.

ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی چندی پیش درباره برنامه این بانک برای ادغام بانک‌های مجاز توضیحاتی ارائه کرد و البته به سپرده‌گذاران و مشتریان بانک‌ها اطمینان داد که هیچ جای نگرانی برای آنها نیست و از این سیاست متاثر نخواهند شد.

براساس این گفته سیف انتظار می‌رود که اجرای برنامه ادغام در دستور کار قرار گیرد و اجرایی شود؛ البته هنوز این برنامه از سوی بانک مرکزی عملیاتی نشده و این ادغام به جز ساماندهی موسسات و تعاونی‌های اعتباری است که تاکنون انجام شده است.

برخی مسوولان بانکی مطرح می‌کنند ادغام به استانداردسازی صورت‌های مالی بانک‌ها و نزدیک‌تر شدن بیشتر آن به سطح بین المللی کمک می‌کند. صرفه‌جویی، کاهش هزینه‌ها و قیمت تمام شده در بانک‌ها و غیره نیز از دیگر مزیت‌هایی است که برای این برنامه عنوان می‌شود.

با این وجود مسوولان بانک مرکزی اطمینان می‌دهند که سپرده‌گذاران بانک‌ها نگرانی از این بابت نداشته باشند و بانک‌ مرکزی اجازه نمی‌دهد که منافع سپرده‌گذاران دچار خدشه شود.

پیشنهادی برای ادغام به رییس کل

محمدرضا ساروخانی معاون امور سرمایه‌گذاری و بین‌الملل بانک سینا در گفتگو با خبرنگار ایبِنا درباره ادغام بانک‌ها و موسسات اعتباری گفت:‌ بیماری که در حال حاضر نظام بانکی ما به آن مبتلا است با مُسکن معمولی قابل درمان نیست و این بیماری نیاز به درمان و جراحی دارد و این جراحی هم حتما با خونریزی همراه خواهد بود.

عضو هیات مدیره بانک سینا با بیان اینکه باید پذیرفت که این جراحی و ادغام‌ها کار سخت و بزرگی است، تصریح کرد: با این وجود باید این کار انجام شود، برخی از بانک‌های ما بیمارند و این بیماری باید درمان شود چون ممکن است که به بقیه بانک‌ها سرایت کند و این اتفاق خطرناکی است.

وی با اشاره به سودهای موهومی که در حال حاضر برخی بانک‌ها در کشور می‌پردازند، عنوان کرد: این در حالی است که این بانک ها یا موسسات اعتباری پولی ندارند و فقط در حال چاق کردن دو طرف ترازنامه خود هستند بدون اینکه عایدی داشته باشند و بنابراین این حباب روزی می‌ترکد و بانک مرکزی باید هر چه زودتر به داد آنها برسد.

ساروخانی عنوان کرد: اینکه تصور شود فلان بانک با چنین وضعیتی در حال ادامه حیات است و یا تابلو دارد و در رسانه ها تبلیغات انجام می‌دهد و یا اینکه روی پای خود ایستاده است را باید کنار گذاشت و حتی این موضوع شامل بانک‌های مجوزدار هم می‌شود.

گریزی از ادغام نیست

وی به بانک مرکزی پیشنهاد کرد که نباید اجازه داده شود که بانک‌ها به جایی برسند که نابود شوند، بلکه باید طی فرآیندی دارایی‌های آنها مورد ارزیابی قرار گیرد و شرایطی برای ادغام اینگونه بانک‌ها فراهم شود تا قابلیت ادغام داشته باشند.

این مقام مسوول در نظام بانکی کشور عنوان کرد: باید به این نکته نیز توجه شود که یک بانک بیمار را یک بانک سالم برای ادغام قبول نمی‌کند، بلکه این بیمار باید در ابتدا درمان شود و بعد وارد فرآیند پیچیده ادغام شود؛ که کار سخت و دشواری است اما گریزی از اجرای آن نیست.

همچنین حمید زمان‌زاده عضو هیأت علمی و مدیر پژوهشی پژوهشکده پولی و بانکی در گفتگو با خبرنگار ایبِنا درباره برنامه بانک مرکزی برای ادغام بانک‌ها و موسسات اعتباری گفت: بانک مرکزی به این نتیجه رسیده که اگر بانک یا موسسه کوچکی دچار مشکل است، در یک بانک بزرگتر ادغام شود و در چارچوب آن بانک به فعالیت‌های خود ادامه دهد.

عضو هیأت علمی و مدیر پژوهشی پژوهشکده پولی و بانکی تاکید کرد:‌ این نکته مهمی است که در ادغام‌ها به سمتی حرکت نکنیم که چند موسسه که همگی دارای مشکل هستند را با هم ادغام کنیم زیرا با این اقدام مشکل بزرگتری ایجاد خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: بهتر است که در این ادغام‌ها آنهایی که دارای مشکل که احتمالا هم بانک‌ها و موسسات اعتباری کوچک هستند را در بانکی بزرگتر که مشکلات کمتری دارد ادغام نماییم. در این چارچوب نیز به لحاظ مدیریتی و سازوکاری که مشاهده می‌شود ادغام در بانک بزرگتر انجام تا مشکلات به تدریج و عملا مرتفع شود؛ این نکته باید مدنظر سیاست‌گذاران در ادغام‌ها قرار گیرد.

زمان‌زاده با تاکید بر اینکه ادغام موسسات بزرگ با بانک‌ها چارچوب بهتری برای اجرای این برنامه است، تصریح کرد: این راهکار بهتر از این است که بخواهیم چند موسسه مشکل‌دار را با هم ادغام کنیم که تبدیل به یک بانک یا موسسه بزرگتر که تماما دچار مشکل است، شود.

به گزارش ایبنا مدیر پژوهشی پژوهشکده پولی و بانکی با اشاره به تجربه موفق ادغام موسسه اعتباری میزان در بانک صادرات عنوان کرد:‌ این تجربه به بانک مرکزی کمک می‌کند که از این پس موسسات مشکل‌دار (که هر یک دارای مشکلات خاص خود هستند) را با هم ادغام نکنیم زیرا با این کار مشکلات موسسات مضاعف می‌شود؛ بلکه آنها را در یک بانک بزرگتر ادغام کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *