
تصویر روز: صنعت بانکداری یکی از مهم ترین بخش های هر اقتصادی محسوب می شود؛ زیرا بانک ها به عنوان واسطه منابع پولی در کنار بورس و بیمه از ارکان اصلی بازارهای مالی شمرده می شوند.
بانکداری در اقتصاد ایران از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ زیرا به دلیل توسعه نیافتن بازار سرمایه در حد لازم، در عمل این بانک ها هستند که عهده دار تامین مالی بلند مدت نیز می باشند. اما در حال حاضر نظام بانکی کشور در وضعیت نامناسبی به سرمی برد. بانک مرکزی با توجه به مفاد مندرج در قانون برنامه پنجم توسعه و قانون پولی و بانکی کشور از اواخر سال ۹۴ برای شفافیت بیشتر، جلوگیری از تقسیم سودهای غیرواقعی، کنترل ریسک و برخورداری بانکها از کفایت لازم، بانک ها را ملزم به ارائه صورتهای مالی مورد نظر به شبکه بانکی کرده است. از بانکها و موسسات اعتباری خواسته شده اطلاعات مالی صحیح و شفاف را در قالب صورتهای مالی، صرفاً توسط هیات مدیره بانک یا موسسه اعتباری ارائه دهند. در غیر این صورت بانک مرکزی اجازه برگزاری مجامع عمومی را نمی دهد. بر همین اساس در فصل برگزاری مجامع بانک ها در سال جدید، بانک ها صورت های جدید مالی خود را، با رعایت استاندارد مورد نظر بانک مرکزی (IFRS) ارائه داده اند.
بررسی صورت های مالی بانک ها از سال ۹۲ تا سال ۹۴ نشان می دهد، سود بانک ها در این دوره زمانی به شدت کاهش یافته و حتی برخی بانک ها با زیان های شدیدی مواجه شده اند. رییس کل بانک مرکزی با اعلام این که ۴۵ درصد از دارایی بانک ها منجمد شده است، از حال بد نظام بانکی خبر می دهد. در صورت انتشار صورتهای مالی حسابرسی شده سال ۹۵ همه بانکها، تعداد بانکهای زیان ده به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
در مجموع از بین بانک هایی که تاکنون ذخایر تکلیفی بانک مرکزی را در صورت های مالی خود اعمال کرده اند، بانک ملت تنها بانکی است که توانسته است با لحاظ ذخایر تکلیفی، بازهم سود پیش بینی کند و بررسی ها نشان می دهد از نظر نسبت های سودآوری این بانک همچنان سودآور بوده است. بنابراین بانک ملت همچنان رتبه سودآورترین بانک خصوصی کشور را در اختیار دارد. این بانک ۱۹٫۵ درصد از کل منابع ریالی در بین بانک های تجاری کشور را به خود اختصاص داده است. ضمن اینکه به لحاظ مانده منابع؛ سپرده های ارزی؛ مانده سپرده های کوتاه مدت؛ و همچنین جذب منابع در حوزه سپرده های غیرهزینه زا نیز توانسته رتبه نخست را از آن خود کند. بانک ملت به عنوان برترین بانک کشور از نظر جذب منابع در سال گذشته، روند روبه رشد خود را از سال های گذشته حفظ کرده و از نظر رشد سپرده های بلند مدت ۲٫۳ درصد، سپرده های کوتاه مدت ۳٫۱ درصد ، درآمد مشاع ۱۳٫۴درصد رشد، رشد درآمد ها ۵٫۱ درصد رشد را تجربه کرده و عملکرد بهتری را ارائه کرده است. این بانک عملکرد مناسبی داشته و با توجه به نسبت نقدشوندگی سود خالص، در سودسازی از محل فعالیت بانکی، بنظر می رسد سود با کیفیت تری دارد.
همچنین بانک ملت در حوزه بین الملل و انجام عملیات ارزی توانسته است، با انجام یک برنامه کاملا منسجم در سال ۹۵ فعالیت های خود را توسعه دهد. این بانک با در اختیار داشتن شبکه داخلی در حوزه ارز و بین الملل و نیز شعب خارج از کشور، در حال حاضر مجموع فعالیت ارزی خود را نسبت به سال گذشته ۳۲۱ درصد رشد داده است. مجموع فعالیت ارزی بانک ملت سال گذشته ۲ میلیارد و ۸۸۹ میلیون دلار بوده است که این رقم امروز به ۱۲ میلیارد و ۱۵۶میلیون دلار افزایش یافته است. رشد چشمگیر عملیات ارزی کشور در بانک ملت نقطه قوت دیگر این بانک است. در دوران تحریم ها، شبکه بانکی به تدریج از شبکه ارزی بینالمللی خارج شده بود و فعالیتها بیشتر از طریق حواله و شبکه صرافیها مورد پیگیری قرار میگرفت. اما امروز و در دوران پسابرجام، تاکید بانک مرکزی با هدایت دولت بر این است که مجددا فعالیتها به سمت نظام بانکی بازگردد. لذا با این رویکرد، اعتبارات اسنادی سال گذشته بانک ملت که در مجموع ۲۲۷ میلیون دلار بود، در سال ۹۵ رشد ۱۳۰۰ درصدی را تجربه کرده است.
واقعیتی که بانک ها و موسسات مالی در ایران نباید از آن غافل باشند این است که در یک بازار رقابت سالمِ جهانی، منابع مالی چه از طریق عملیات بانکی و چه از طریق فعالیت های غیربانکی به راحتی قابل دسترس نمی باشد. بانک ها و موسسات مالی در کشور برای انجام فعالیت های بانکی مطابق استانداردهای جهانی و همچنین برای انجام فعالیت های مالی غیربانکی نیاز به بسترسازی و انجام اصلاحات اساسی در ساختار خود دارند. صورت های مالی بانک ملت نشان داده است که این بانک در این عرصه موفق عمل کرده است. نکته ای که شرکت در مجمع عمومی بانک ملت را که در آخرین روز تیر ماه برگزار خواهد شد، برای فعالین در عرصه اقتصادی توجیه پذیر کرده است.
زینت نوفر
مطالب مرتبط

چک تمامالکترونیک؛ راهکار نهایی برای کاهش دعاوی و تخلفات بانکی
11 اردیبهشت 1404
تسهیلات مرحله دوم طرح «طنین چکنو» بانک صادرات افزایش یافت
11 اردیبهشت 1404
ابطال کارت سوخت خودروهای فاقد بیمه شخص ثالث از ابتدای خرداد
11 اردیبهشت 1404
هشدار ایران به آمریکا
11 اردیبهشت 1404
دیدگاهتان را بنویسید