تصویر روز: مدیرعامل بانک سپه ضمن تشریح ویژگیهای نظام تأمین مالی کشور و چالشهای پیش روی این نظام، به بیان راهکارها و پیشنیازهای مورد نیاز برای فراهم شدن زمینه کاهش نرخ سود بانکی پرداخت.
به گزارش تصویر روز محمدکاظم چقازردی در نشست مشترک کمیسیون اقتصادی مجلس با مسئولان وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی و مدیران عامل بانک ها که به میزبانی بانک سپه برگزار شد، بانک محور بودن اقتصاد کشور را یکی از ویژگی های نظام مالی کشور عنوان کرد و گفت: هزینه جذب منابع و در نتیجه قیمت تمام شده پول در بانک های کشور بالا است لذا ضرورت دارد با توجه به شرایط کنونی اقتصاد کشور نرخ تامین مالی در راستای افزایش سرمایه گذاری و رونق تولید کاهش یابد.
رئیس هیأت مدیره بانک سپه لزوم کاهش نرخ سود تسهیلات و به تبع آن نرخ تأمین مالی در کشور را شناسایی دقیق و رفع چالش های بانک ها در حوزه های مرتبط درآمدی، هزینه ای و نرخ سود عنوان کرد و اظهار داشت: بازدهی فعالیت های اقتصادی کشور در مقایسه با نرخ سود تسهیلات پایین است لذا باید برای رفع این مشکل چاره اندیشی شود.
چقازردی در بخش دیگری از سخنان خود به بیان شاخص ها و متغیرهای کلان پولی کشور پرداخت و اظهار داشت: نسبت مطالبات غیر جاری به تسهیلات در نظام بانکی طی سال های اخیر روند نزولی داشته است.
مدیرعامل بانک سپه سهم سپرده های بلندمدت طی سال های ۹۱ تا ۹۴ را بیشتر از سهم سپرده های کوتاه مدت عنوان نمود و گفت: تنها در سال ۹۵ نسبت این سهم معکوس بود و سهم سپرده های کوتاه مدت بیش از سهم سپرده های بلند مدت شده است و این امر بیانگر تعبیر رفتار سپرده گذاران و ترجیح سپرده های کوتاه مدت بر بلندمدت است که آثار مهمی در منابع و مصارف نظام بانکی دارد.
چالشهای پیشروی سیستم بانکی برای کاهش نرخ سود
چقازردی در بخش دیگری از سخنان خود به بیان چالشهای نظام بانکی کشور پرداخت و اظهارداشت: عدم تعادل در دارایی ها و بدهی های بانک ها ناشی از عدم توازن در درآمدها و هزینه ها، پایین بودن جزء نقدی سرمایه پایه بانک ها در مقایسه با نسبت متعارف صنعت بانکداری، عدم تطابق دارایی ها و بدهی ها از نرخ و سررسید، بالا بودن هزینه های عملیاتی و غیر عملیاتی بانک ها همچنین ناکافی بودن درآمد بانک ها برای پوشش این هزینه ها از جمله این چالش ها است که باید برای رفع آن چاره اندیشی شود.
وی عدم تناسب بین نرخ سود سپرده ها و تسهیلات با نرخ تورم را از جمله دیگر چالش های نظام بانکی عنوان کردو گفت: وجود دارایی های بدون بازده و کم بازده در ترازنامه بانک ها که ناشی از مطالبات غیرجاری، املاک تملیکی و املاک مازاد است، رقابت غیر سازنده در جذب سپرده ها با پرداخت سود بالاتر و به طبع آن افزایش قیمت تمام شده پول، همچنین ناکافی بودن درآمدهای کارمزدی بانک ها از جمله دیگر چالش هایی است که نظام بانکی را در راه کاهش نرخ سود با مشکل مواجه کرده است.
رئیس هیأت مدیره بانک سپه وجود شعب ناکارآمد، پرهزینه و زیان ده بانک های دولتی را از مشکلات نظام بانکی عنوان کرد.
چقازردی سود استفاده برخی بدهکاران نظام بانکی از قوانین، از طریق غیرفعال نمودن واحد تولیدی، اخراج یا تعدیل کارکنان و توسل به حربه ورشکستگی برای گریز از بازپرداخت بدهی به بانک ها را از دیگر چالش های نظام بانکی عنوان کرد.
پیشنیازهای کاهش نرخ سود بانک
رئیس هیأت مدیره بانک سپه در ادامه به بیان راه کارهای کاهش نرخ سود تسهیلات پرداخت و اظهار داشت: بانک ها باید با اتخاذ سازو کارهای لازم تعادل در دارایی ها و بدهی های خود ایجاد کنند.
وی افزایش سرمایه نقدی بانک سپه به ویژه بانک های دولتی را از جمله دیگر راه کارهای کاهش نرخ سود تسهیلات و نرخ تأمین مالی عنوان کرد.
مدیرعامل بانک سپه افزود: بازپرداخت بدهی های دولت به نظام بانکی، وصول مطالبات غیر جاری با استفاده از ظرفیت های قانونی و همکاری تمام دستگاه های کشور و همچنین رعایت الزامات توسعه بانکداری بین الملل در راستای استفاده از منابع مالی و خطوط اعتبار خارجی می تواند زمینه ساز اقدام برای کاهش نرخ سود تسهیلات باشد.
چقازردی تعمیق و افزایش کارایی بازار بین بانکی را از دیگر الزامات و راه کارهای کاهش نرخ سود تسهیلات عنوان کرد و گفت: باید زمینه لازم برای رونق بازار مسکن در راستای واگذاری املاک مازاد و وثایق تملیکی بانک فراهم شود تا به شرایط لازم برای کاهش نرخ سود بانکی کمک کند.
رئیس هیأت مدیره بانک سپه توسعه و کارآمدکردن بازار سرمایه را از دیگر لازمه ها و پیش نیازهای کاهش نرخ سود بانکی دانست و اظهار داشت: در مجموع باید گفت بانک ها باید با اتخاذ تدابیر لازم همچون افزایش درآمدهای کارمزدی زمینه کاهش وابستگی به درآمدهای تسهیلاتی را فراهم کنند.
مدیرعامل بانک سپه افزود: بانک ها به عنوان واسطه گران مالی نقش مهمی در فرایند سرمایه گذاری از طریق گردآوری منابع مالی و تخصص بهینه آن به بخش های مختلف اقتصادی ایفاد می کنند.
چقازردی اظهار داشت: با رفع چالش های بیان شده در نظام بانکی زمینه برای کاهش نرخ سود بانکی فراهم خواهد شد.
براساس این گزارش نشست فوق با هدف بررسی راه کارهای کاهش نرخ سود بانکی صورت گرفت. در این جلسه نمایندگان مجلس و اعضای کمیسیون اقتصادی همچنین مسئولین وزارت امور اقتصاد و دارایی، مسئولین بانک مرکزی و مدیران عامل بانک ها نقطه نظرات خود را در این ارتباط بیان کردند.
در پایان مقرر شد ادامه جلسات و تصمیم گیری در مورد کاهش نرخ سود بانک با تشکیل کارگروه های تخصصی و انجام اقدامات لازم برای رفع چالش های نظام بانکی، در دستور کار نشست بعدی که در محل بانک ملی ایران برگزار می شود، قرار گیرد.
دیدگاهتان را بنویسید