تصویر روز : کارشناسان بر این باورند که افزایش مبادلات تجاری بین ترکیه، ایران و پاکستان با قطر در پی تحریم قطر از سوی عربستان و متحدان این کشور به نفع هر ۴ کشور شد.
به گزارش گروه اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس به نقل از الجزیره کارشناسان اقتصادی بر این باورند که اقدام ترکیه، ایران و پاکستان در افزایش مبادلات تجاری با قطر به نفع هر ۴ کشور تمام شد.
عربستان، امارات، مصر و بحرین در روز ۵ ژوئن سال جاری به طور همزمان سیاسی خود با قطر را قطع کرده و ارتباطات زمینی، هوایی و دریایی خود با این کشور را مسدود کردند.
این کارشناسان که در حاشیه مجمع مطالعات خلیج فارس در دوحه پایتخت قطر سخن میگفتند اعلام کردند اقدام کشورهای عربی و تحریم قطر باعث شد تا ایران، پاکستان و ترکیه روابط تجاری خود با قطر را افزایش داده و مسیرهای تجاری جدیدی را در برابر قطر ایجاد کنند و این کشور بستگیهای سیاسی خود را تقویت کنند.
لوسیانو زاکارا یکی از کارشناسان دانشگاه قطر به الجزیره گفت از زمان قطع روابط کشورهای عربی با قطر در کمتر از ۶ ماه، حجم مبادلات تجاری ایران با قطر ۱۱۷ درصد افزایش داشته است که نشاندهنده تأثیر کوتاهمدت بحران و روابط دو کشور بوده و در بلندمدت نیز به نفع دو طرف خواهد بود.
گمرک ایران که ماه گذشته منتشر شد ایران طی ۵ ماه قبل از آن ۷۳۷ هزار و ۵۰۰ تن کالای غیرنفتی به ارزش ۶۷.۵ میلیون دلار به قطر صادر کرده است که حجم آن ۳۰.۸ درصد و ارزش ۶۰.۵۷۸ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته است.
زاکارا گفت: ایران به شدت متمایل به ورود به بازار قطر است، آنها با تأمین نیازهای قطر تعهد خود در قبال این کشور نشان دادهاند.
وی معتقد است: حتی اگر بحران سیاسی بین قطر و همسایگان آن حل شود، این روابط سیاسی تقویتشده تضعیف نخواهد شد. ایران و قطر به طور مشترک دارنده بزرگترترین میدان گازی جهان هستند و تنها با گذشته چند هفته از اعمال تحریم علیه این کشورها، مقامات قطری از برنامه خود برای افزایش ۳۰ درصدی تولید گاز این میدان خبر دادند. این نشاندهنده اهمیت هماهنگ شدن با ایران از سوی مقامات قطری است که نهتنها در زمینه تقسیم گاز این میدان با یکدیگر همکاری خواهند داشت بلکه در زمینه قیمتگذاری بر گاز نیز با یکدیگر همکاری خواهند داشت.
اخیراً قرارداد حمل و نقل زمینی بین ترکیه، ایران و قطر امضا شد تا از این طریق هزینه حمل و نقل کالا از ترکیه به قطر نیز کاهش یابد و همین امر نقطه عطفی در روابط دو کشور خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید