IMG 20250405 220038 745

اقتصاد رفتاری و درد پرداخت

اقتصاد رفتاری؛ به جستجوی روشی برای دقیق‌تر و عملی‌تر کردن مدل‌های اقتصادی می‌پردازد. در واقع، هدف اقتصاد رفتاری نزدیک‌تر کردن تحلیل‌های اقتصادی به دنیای حقیقی است.

تصویر روز ـ همچنین اقتصاد رفتاری، موضوعاتی پیرامون انگیزه‌ها، تحلیل هزینه و فایده، علت و معلول و کارایی اقتصادی را نیز بررسی می‌کند. اقتصاد رفتاری با در نظر گرفتن نگرش‌های برگرفته شده از روانشناسی، علوم اعصاب، جامعه‌شناسی، سیاست و حقوق به غنی‌تر کردن علم اقتصاد متعارف کمک می‌کند. در نتیجه، تحلیل‌های اقتصادی متنوع‌تر و مفید‌تر خواهند بود.
درد پرداخت یک مفهوم در علوم رفتاری و اقتصاد رفتاری است. این اصطلاح در سال 1996 میلادی توسط Ofer Zellermayer حین نوشتن پایان نامه دکترای خود در دانشگاه کارنگی ملون، زیر نظر جورج لونستین ابداع شد. این اصطلاح به احساسات منفی تجربه شده در فراید پرداخت برای خدمات یا کالا است. در واقع هرچه خرید ضرر و درد کمتری داشته باشد، انسان ها تمایل بیشتری برای مخارج دارند. قیمت محصولات در این فرایند بسیار دخیل است. هرچه قیمت محصول بیشتر باشد، دردپرداخت نیز بیشتر خواهد شد.
همچنین ؛ ما درد پرداخت را تجربه می‌کنیم زیرا زیان‌گریز هستیم. درد پرداخت نقش مهمی را در خودمدیریتی فرد در بررسی میزان مخارج خود ایفا می‌کند. بنظر می‌رسد که این درد در هنگام خرید با کارت‌های اعتباری کاهش پیدا می‌کند زیرا میزان ملموس بودن کارت اعتباری که از پلاستیک تهیه شده، از پول نقد کمتر است. در نتیجه، از بین رفتن منابع مالی (پول) به اندازه قبل قابل مشاهده نیست.

درد پرداخت، اشاره به احساسی دارد که به فرد پرداخت‌کننده در هنگام عملیات پرداخت وجه دست می‌دهد. این احساس ارتباط تنگاتنگی با حساب‌کتاب ذهنی دارد. این مفهومی جدید است که دانشمندان در حال تکمیل مباحث مربوط به آن هستند. به‌طور مشخص پرداخت با اسکناس، نسبت به پرداخت با کارت، احساس نامناسب‌تری را در پرداخت‌کننده ایجاد می‌کند. هم‌چنین میزان موجودی حساب شخص، نوع کارت مورداستفاده، تاریخ انجام تراکنش نیز بر این احساس تأثیرگذار هستند. تحقیقاتی که در مورد تأثیر نحوه پرداخت بر رفتار و احساس مصرف‌کنندگان انجام‌شده است نشان می‌دهد پرداخت با کارت‌های غیر تماسی نیز می‌تواند حس ناخوشایند درد پرداخت را از بین برد و حتی این حس را به لذت تبدیل کند.

گردآوری و تنظیم : مجید طلیمی / رییس مرکز مطالعاتی مدیریت دانش خاورمیانه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *