
نارنج، میوهای معطر با طبعی منحصربهفرد، با خواص فراوانی چون تقویت سیستم ایمنی، کاهش قند خون، بهبود گوارش و شادابی پوست، جایگاهی ویژه در طب سنتی و تغذیه ایرانی دارد.
تصویر روز _ نارنج با عطر دلانگیز و رنگ دلپذیر خود در بسیاری از مناطق کشور بهویژه شمال ایران به چشم میخورد. این میوهی ترشمزه نهتنها چاشنی بسیاری از غذاهای ایرانیست، بلکه در طب سنتی نیز جایگاه ویژهای دارد. نارنج سرشار از ویتامینها و ترکیبات مؤثر در بهبود عملکرد بدن است و میتواند در پیشگیری و درمان برخی بیماریها نقش داشته باشد.
تقویت سیستم ایمنی با ویتامین C فراوان
یکی از اصلیترین خواص نارنج، وجود مقدار زیادی ویتامین C در آن است. مصرف منظم این میوه میتواند بدن را در برابر عفونتها مقاوم کند و با افزایش تولید گلبولهای سفید، به بهبود زخمها نیز کمک کند. نوشیدن آب نارنج یا افزودن آن به سالاد، یک راه طبیعی برای تأمین ویتامین C مورد نیاز بدن است.
کاهش وزن و بهبود گوارش
نارنج با خاصیت چربیسوزی خود یکی از گزینههای طبیعی برای کمک به کاهش وزن محسوب میشود. همچنین به دلیل فیبر بالا، به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک کرده و با تحریک ترشح آنزیمهای گوارشی، هضم غذا را آسانتر میکند. نوشیدن شربت نارنج قبل از غذا، یک روش سنتی برای کاهش اشتهاست.
کنترل فشار خون و آرامش اعصاب
تحقیقات نشان داده است که اسانس نارنج خاصیت آرامبخش دارد و میتواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند. از سوی دیگر، ترکیبات موجود در نارنج به تنظیم فشار خون کمک کرده و مانع از تجمع کلسترول در رگها میشوند. استفاده از دمنوش گل نارنج نیز در طب سنتی برای کاهش بیخوابی و تنشهای عصبی توصیه میشود.
خواص نارنج در طب سنتی
متخصصان طب سنتی بر این باورند که آب نارنج طبیعتی سرد و خشک دارد و پوست و شکوفه نارنج طبیعتی گرم و خشک دارند. مصلح نارنج شکر و عسل هستند. نارنج سرشار از ویتامین A، ویتامین C، نیاسین، آهن، تیمین، کلسیم و غیره است و از همین رو خواص و فواید فراوانی برای سلامت بدن دارد.
از جمله خواص نارنج میتوان به مواردی مانند درمان سرماخوردگی و سینوزیت، آب رسانی به پوست، رفع چین و چروک پوست، ضد افسردگی، درمان اختلالات مفاصل، خواص ضد توموری، پیشگیری از سرطان، تسکین دل درد، درمان مشکلات جنسی، محافظت از کلیه، کاهش وزن، درمان آکنه و جوش صورت، درمان اگزما و تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره کرد. در ادامه به بررسی برخی از خواص نارنج میپردازیم.
خواص نارنج برای سرطان
نارنج دارای ترکیبات لیمونن و میرسن است و از همین رو خاصیت ضد توموری از جمله خواص نارنج است و مصرف نارنج میتواند از ابتلاء به سرطانها از جمله سرطان روده بزرگ جلوگیری کند.
فواید آب نارنج برای پوست
از مهمترین خواص نارنج میتوان به فواید نارنج برای پوست و سلامت آن اشاره کرد. از جمله خواص نارنج برای پوست، آبرسانی به پوست است. در واقع نارنج همانند یک مرطوب کننده طبیعی برای پوست عمل میکند. پوست نارنج حاوی خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی است و از این رو نارنج برای درمان آکنه و جوش صورت یک گزینه درمانی تأثیرگذار و مفید است و علاوه بر این نارنج دارای خواص ضد قارچی بوده و میتواند برای درمان قارچ پای ورزشکاران استفاده شود. نارنج به دلیل اینکه منبعی غنی از ویتامین C و آنتی اکسیدانها است دارای خواص ضد پیری بوده و چین و چروکهای پوست را رفع میکند.
فواید نارنج برای مو
خواص نارنج برای موها بسیار مفید و مؤثر است. مصرف نارنج میتواند به تقویت فولیکولهای مو کمک کرده و درنتیجه موجب تقویت موها و افزایش رشد موها شده و از ریزش موها جلوگیری کند و همچنین ماساژ مو با نارنج پخته شده میتواند موجب درخشش و نرم شدن موها شود.
نارنج؛ مفید برای دیابت
یکی از خواص نارنج تأثیر آن در کاهش سطوح قند خون است. در واقع مرکبات میتوانند به شکل مؤثری آنزیمهای آمیلاز و گلیکوساید را مهار کرده که این آنزیمها مرتبط با دیابت و فشار خون هستند. تحقیقات و مطالعات انجام شده نشان میدهند که نوشیدن چای بهار نارنج و مصرف میوه نارنج برای مدت زمان چهار ماه میتواند موجب کاهش سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع دو شود.
نارنج میوهای است که با وجود طعم ترش و گس خود، فواید بیشماری برای سلامت بدن دارد. از مصرف خوراکی گرفته تا استفاده در رایحهدرمانی و تهیه داروهای گیاهی، این میوه نقش پررنگی در زندگی سنتی ایرانیان داشته و دارد. شاید وقت آن رسیده باشد که این میوهی بهاری را بیش از پیش در سبد تغذیهی روزانه خود جای دهیم.
منبع: مهر
مطالب مرتبط

غذاهای کپک زده را حتما دور بریزید، سمی شدهاند!
18 اردیبهشت 1404
فواید نوشیدن آب گرم ناشتا
19 فروردین 1404
بهترین ویتامین برای سلامت پوست
18 فروردین 1404
پوکی استخوان و روش های پیشگیری از آن
13 فروردین 1404
روشی برای جذب بهتر ویتامین D
09 فروردین 1404
دیدگاهتان را بنویسید