تصویر روز: لغو جلسه هیات دولت امارات با تشدید اختلافات در این کشور، بیتوجهی روسیه و قطر به تهدیدات ریاض درباره معامله اس۴۰۰، وضعیت بحرانی بیمارستانهای غزه با ادامه محاصره و مشارکت اسرائیل در مانورهای اروپایی ناتو برای نخستین بار از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به آغاز بررسی اسناد ادعایی نتانیاهو علیه ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز اشاره کرد.
به گزارش تابناک، یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت که این نهاد بررسی اسناد ادعایی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی علیه برنامه هسته ای ایران را آغاز کرده است.
آمانو اظهار داشت که آژانس کنفرانس خبری نتانیاهو درباره این مساله را «به دقت» تماشا کرد و «پس از آن نظرات اولیه رد و بدل شد.»
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی با بیان اینکه «ما بررسی این اطلاعات را آغاز کرده ایم» گفت که تحلیل این اطلاعات «زمان زیادی» نیاز دارد.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی چندی پیش در نمایشی مضحک مدعی شد، اسنادی در اختیار این رژیم است که نشان می دهد ایران پیش از برجام برای رسیدن به تسلیحات هسته ای تلاش می کرده و پس از این توافق، آن فعالیت ها را به صورت مخفیانه ادامه می دهد.
نتانیاهو چند تصویر، یک قفسه زونکن و یک قفسه دیگر لوح فشرده را به عنوان اسناد جدید و متقن از فعالیت تسلیحات هسته ای ایران نشان داد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز بارها تأکید کرده است که برنامه هسته ای ایران صلح آمیز است و ایران به تعهداتش در خصوص برجام عمل کرده است.
آمانو روز دوشنبه اعلام کرد که براساس آخرین گزارشش به شورای حکام، آژانس طبق پروتکل الحاقی به همه تاسیسات و مکان هایی در ایران که بازدید از آنها ضروری بوده، دسترسی داشته است.
وی افزود: همکاری به هنگام و فعالانه ایران در فراهم کردن امکان دسترسی به این اماکن، اجرای پروتکل الحاقی را تسهیل و اعتماد را افزایش می دهد.
لغو جلسه هیات دولت امارات با تشدید اختلافات در این کشور
اختلافات بین حاکمان دو امارت شارجه و دبی بر سر حقوق کارکنان غیر اماراتی باعث لغو جلسه هیأت وزیران شد.
«سلطان بن محمد القاسمی» حاکم شارجه دستور افزایش حقوق کارکنان غیراماراتی به نسبت ۱۰ درصد را صادر کرده است که همین امر موجبات خشم «محمد بن راشد» نخستوزیر امارات و حاکم امارت دبی را برانگیخت و به گفته وی حاکم شارجه بدون هماهنگی با دولت این تصمیم را گرفته است.
بروز این اختلافات باعث شد که نمایندگان امارت شارجه در نشست اخیر هیأت وزیران که به ریاست محمد بن راشد برگزار شد، حضور نداشته باشند در حالیکه برخی مسئولان دولتی امارات طی چند روز گذشته در تلاش بودند تا مشکل دو طرف را حل کنند اما هنوز به نتیجهای نرسیدهاند.
طبق گزارش وبگاه «متابعات» یمن، تحلیلگران معتقدند که حاکم شارجه از مشارکت امارات به جنگ یمن و حمایت از عربستان ناراضی است و تصمیمات ابوظبی را مانعی بر سر راه توسعه اقتصادی امارات میداند و هر از گاهی عدم رضایت خود از روند کنونی را اعلام میکند.
بنا به دستورات خلیفه حاکم امارات سال ۲۰۱۸ به عنوان «سال زاید» نامگذاری شده و به مدت یک ماه پاداشی برای همه کارکنان اماراتی در دستگاهها و ادارات دولتی تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی پرداخت شد که حداقل مبلغ آن پنجهزار درهم و حداکثر آن نیز پنجاه هزار درهم بود اما حاکم شارجه به دلیل آنکه شمار زیادی از کارکنان غیراماراتی (اتباع خارجی) مقیم این امارت هستند و به دلیل پایین بودن دستمزد آنها و افزایش قیمت کالاها و مالیاتهای جدید، به میزان ۱۰ درصد حقوق آنها را افزایش داده است.
بیتوجهی روسیه و قطر به تهدیدات ریاض درباره معامله اس۴۰۰
روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» در تحلیلی نوشت: در نخستین سالگرد محاصره دیپلماتیک قطر (۱۴ خرداد)ممکن است مناقشه دیگری در منطقه خلیج فارس بوجود آید که البته این بار روسیه نیز مستقیما درگیر آن خواهد بود.عربستان سعودی که خود از جمله خریداران سامانه موشکی اس-۴۰۰ روسی است با این مسئله که این موشکها به رقیب وی، یعنی قطر، هم فروخته شود مخالفت و تهدید به پاسخ نظامی به چنین مسئلهای کرده است.
منابع دیپلماتیک در دوحه تاکید کردهاند که این تهدید ریاض بر این معامله نظامی تاثیری نخواهد داشت، آنها بعید ندانستند که این اقدام عربستان در نتیجه اعمال فشار از سوی واشنگتن باشد.
یک مقام آگاه در وزارت امور خارجه قطر به این روزنامه توضیح داده است: «مقامات دوحه از خرید موشکهای اس-۴۰۰ روسیه صرفنظر نخواهند کرد. به عقیده من اظهارات عربستان بخشی از مبارزه و جنگ اطلاعاتی علیه قطر است. البته تهدید عربستان تاثیری بر اقدامات ما ندارد، چرا که این مسئله مستقیما به امنیت کشور بستگی دارد و اظهارات آنها عربستان تنها جنبه تبلیغاتی دارد.»
این مقام قطری بعید ندانست که تهدید عربستان نتیجه اعمال فشارهای آمریکا باشد. به گفته وی، «همه چیز ممکن است و نمونه بارز آن ترکیه وتهدیدات آشکار واشنگتن در رابطه با تصمیم این کشور برای خرید اس-۴۰۰ از مسکو است. به عقیده من آمریکاییها تلاش خواهند کرد بر ما نیز اعمال فشار کند.»
در دومای دولتی روسیه نیز معتقدند که اظهارات طرف عربستانی تاثیری بر این معامله نظامی بین روسیه و قطر نخواهد داشت. “یوری اشوتکین” نائب رئیس کمیته امور دفاعی دوما به این روزنامه گفت: «فکر میکنم روابط متقابل بین روسیه و قطر به اندازهای سازنده شده باشد که اظهارات عربستان سعودی تاثیری بر امکان فروش سامانههای موشکی اس-۴۰۰ به قطر نخواهد داشت.»
به نوشته این روزنامه، عربستان سعودی خود خریدار موشکهای اس-۴۰۰ روسیه است. البته این معامله در مراحل پایانی خود قرار دارد. سفیر عربستان در مسکو در ماه فوریه اعلام کرد که مذاکرات در این زمینه به مرحله نهایی رسیده و تنها جزئیات فنی آن در حال بررسی است.
دیپلمات قطری این مسئله را نیز بعید ندانست که از جمله اهرمهای فشار طرف عربستانی، خودداری از خرید این تسلیحات نظامی مدرن از روسیه باشد، هرچند، به گفته وی، فعلا پیش بینی روند اوضاع در این رابطه دشوار است.
وضعیت بحرانی بیمارستانهای غزه با ادامه محاصره
در ادامه محاصره غزه و افزایش تعداد مجروحان راهپیمایی بازگشت، بیمارستانهای غزه وضعیت وخیمی پیدا کردهاند و با کمبود دارو و امکانات دست به گریبانند.
بر اساس گزارش وبگاه «القدس»، مسئولان وزارت بهداشت اعلام کردهاند ذخیره مواد مصرفی پزشکی به کسری ۵۰ درصدی رسیده و این میزان کسری در بیمارستانها، آزمایشگاهها و بانکهای خون ۶۰ درصد است.
«اشرف القدره» سخنگوی وزارت بهداشت اعلام کرد، تعدادی شهدای راهپیماییهای بازگشت به بیش از ۱۳ هزار نفر رسیده، هفت هزار نفر آنها به بیمارستان منتقل شدهاند و مابقی در بیمارستانهای میدانی معالجه شدهاند، بیمارستانهای میدانی که با هدف کم کردن از بار بیمارستانها ایجاد شدهاند.
وی افزود سازمانهای بهداشتی جهانی معتقدند امکانان کنونی بخش بهداشت غزه فقط برای یک چهارم ساکنان دومیلیون نفری آن مناسب است و بخش بهداشتی غزه نیاز به ۱۹.۵ میلیون دلار برای انجام وظیفهاش در دو ماه پیش رو دارد.
القدره ادامه داد در جنگ ۵۱۲ روزه در سال ۲۰۱۴ در هر ساعت ۹ مجروح به اورژانس آورده میشد اما در راهپیماییهای بازگشت طی ۱۰ جمعه گذشته، در هر ساعت ۲۸۰ مجروح به بیمارستان منتقل شدهاند؛ این تعداد مجروح، مافوق توانایی هر نظامی بهداشتی در جهان است.
راهپیمایی بازگشت از ۳۰ مارس آغاز شده و قرار است تا رسیدن به نتایج مطلوب ادامه پیدا کند؛ بر اساس آمار وزارت بهداشت تا کنون ۱۲۱ نفر در این راهپیماییها به شهادت رسیدهاند.
مشارکت اسرائیل در مانورهای اروپایی ناتو برای نخستین بار
اسرائیل برای نخستین بار قرار است در مانورهای نظامی اروپایی ناتو که در لهستان و کشورهای حوزه بالتیک برگزار میشود، شرکت کند.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، مانور نظامی “حمله شمشیر ۱۸” در لهستان و کشورهای لیتوانی، لتونی و استونی و با حضور بیش از ۱۸ هزار سرباز از ۱۹ کشور برگزار میشود.
به نوشته روزنامه هاآرتص اسرائیل قرار است برای نخستین بار در این رزمایش مشترک نظامی با حضور کشورهای عضو ناتو شرکت کند. البته چند سرباز بیشتر در این رزمایش حضور نخواهند داشت.
نیروهای آمریکایی در اروپا روز یکشنبه اعلام کردند که این رزمایش برای نشان دادن تعهدات و یکپارچگی ائتلاف ناتو برگزار میشود و البته اقدامی تحریک آمیز علیه روسیه نخواهد بود.
روزنامه دیولت چاپ آلمان پیشتر گزارش داده بود که ائتلاف ناتو قصد دارد تا یک نیروی ذخیره ۳۰ هزار نفری در اروپا به همراه صدها جنگنده و ناو آماده استقرار سریع در صورت حمله از سوی روسیه ایجاد کند.
دولت مسکو برنامههایش برای حمله به کشورهای عضو ناتو را رد کرده و تاکید دارد که تهدید روسیه پوششی برای نظامی شدن و دامن زدن به درگیریها در مرزهای این کشور است.
دیدگاهتان را بنویسید