تصویر روز: تلگرام قابلیت ها و تنظیمات مختلفی دارد که آن را از دیگر رقبا پیش انداخته؛ قابلیت هایی که تا قبل از این، منحصرا در اختیار بعضی از شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام بود.
سازندگان این برنامه البته به همین راضی نشدند و قابلیت های جدیدی به این نرم افزار اضافه کردند که تاکنون در هیچ برنامه ای دیده نشده بود (مثل سکرت چت). پس اگر تا الان استفاده شما از تلگرام به خاطر سادگی این برنامه بود، بدانید که می توانید خیلی بیشتر از این ها را از این برنامه به ظاهر ساده استفاده کنید. به گزارش هفته نامه همشهری جوان در اینجا سعی کرده ایم قابلیت های معمولی را نادیده بگیریم و فقط ویژگی هایی را بگوییم که خاص تلگرام هستند. با این پیش فرض که تایپ کردن در محیط چت و فرستادن دو نقطه دی را همه بلدند!
امکانات
* ایجاد گروه
همان طور که از اسمش پیداست برای درست کردن گروه از این گزینه استفاده می شود. این ویژگی یکی از اولین امکاناتی بود که طرفداران وایبر و واتس اپ را به تلگرام کشاند. واتس اپ هم همین قابلیت را داشت، اما رابط کاربری اش سخت تر بود و در آن ادمین نقش بی بدیلی داشت.
نمونه اش هم اینکه فقط ادمین گروه می توانست فردی را آن هم به شرط داشتن شماره او، به گروه اضافه کند. تلگرام اما این قابلیت را توسعه داد. هر گروه تلگرامی می تواند چند ادمین داشته باشد. این ادمین ها برای دعوت افراد به گروه می توانند فقط با ایجاد لینک گروه، آن را در اختیار تعداد بیشتری از افراد، چه در لیست مخاطبان چه در گروه های دیگر بگذارند. تلگرام در نسخه جدیدش، پا را فراتر گذشته و ظرفیت گروه ها را از ۲۰۰ نفر به هزار نفر افزایش داد.
* چت حفاظت شده
دومین ویژگی منحصر به فرد تلگرام، قابلیت چت محافظت شده است که با نام «New Secret Chat» معرفی شده است. با این ویژگی می توانید با مخاطب مورد نظرتان به صورت کاملا خصوصی و رمزنگاری شده گفت و گو کنید. فرق این چت با چت معمولی این است که در سکرت چت، باید یک فضای چت را با مخاطب دیگر ایجاد کنید و منتظر تایید او شوید تا امکان چت برقرار شود. دیگر تفاوت های این فضای گفت و گو با چت معمولی، این است که فوروارد یا کپی پیام ها در آن امکان پذیر نیست.
اگر خیلی کارتان گیر است و حتما باید از آن صفحه یک کپی داشته باشید تا به موقعش به صورت فرد مورد نظر بکوبید، تنها راه حلتان گرفتن اسکرین شات از صفحه سکرت چت است، البته تلگرام فکر اینجا را هم کرده است و به محض اینکه یکی از طرفین از صفحه گفت و گویشان اسکرین شات بگرید، پیام اطلاعیه ای برای طرف دیگر ارسال خواهد شد. پیغام های سرکت چت بعد از گذشت مدتی کلا پاک می شوند و اگر تا قبل از این زمان هر کدام از طرفین پیام ها را پاک کند از گوشی طرف مقابل هم آن پیام دیلیت خواهد شد.
* لیست پخش
اگر شما هم از گروه بازهای تلگرامی باشید، حتما به این موضوع رسیده اید که چندین و چند پادشاه در یک اقلیم نگنجند. این موضوع و مسائلی که در گروه ها ایجاد شد، پای یک ویژگی دیگر را به تلگرام باز کرد. قابلیتی به نام «New Broadcast List» که مدل کوچک شده گروه است و این امکان را می دهد که یک پیام را برای افراد خاصی مثل همکلاسی ها، همکارها یا افرادی از فامیل بفرستید. البته استقبال از این امکان به قدری پایین بود که در نسخه جدید تلگرام، دیگر خبری از آن نیست.
* افزودن کانال
از دو نسخه قبل بود که تلگرام قابلیت جدیدی را با نام کانال به پیام رسانش اضافه کرد؛ قابلیتی که خیلی زود جای خودش را بین کاربرها پیدا کرد و به شدت محبوب شد. کانال که به نوعی جایگزین Broadcast List شد، به کاربر این امکان را می دهد که مطالب را برای جمعیتی بسیار وسیع تر ارسال کند. کانال، جایگزین پیج های فیس بوکی و اینستاگرامی هم هست. با این تفاوت که در کانال، امکان ارتباط مخاطبان با ادمین وجود ندارد.
کانال ویژگی های خاص دیگری هم دارد. یکی اینکه هر کانال یک لینک اینترنتی دارد که دسترسی به آن را سریع تر می کند. افزونه جدید هم به پیام های تلگرامی مختص کانال ها اضافه شده و آن هم شمارشگر تعداد بازدید هر پست است. دیگر ویژگی جالب کانال، این است که تمام مطالب کانال، روی یک سرور جدا ذخیره می شوند و در گوشی کاربرها فقط آن اطلاعات به نمایش در می آید؛ یعنی تا قبل از دانلود، هیچ کدام از پست ها روی حافظه گوشی ذخیره نمی شود.
تنظیمات
* نام کاربری
این ویژگی هم از آن چیزهایی بود که در خارج کردن واتس اپ و وایبر از دور رقابت نقش اصلی را داشت. با این ویژگی هر کس می تواند بدون آنکه شماره طرف مقابل را داشته باشد، با استفاده از Username فرد دیگر را به گفت و گو دعوت کند یا او را به گروهی اضافه کند. نام کاربری کلمه ای حداقل پنج حرف است که پایین نام پروفایل نمایش داده می شود و می تواند مجموعه ای از حروف انگلیسی یا فارسی و اعداد باشد.
* حریم خصوصی و امنیت
این قابلیت از همان ابتدای شروع به کار تلگرام، از مزیت های اساسی این پیام رسان به شمار می رفت. ویژگی ای به نام «Privacy and Security» که با عنوان امنیت در کنار ساده و سریع، سومین کلمه ای بود که به شعار ویژه تبلیغاتی تلگرام تبدیل شد. طبق شواهد به دست آمده (!) این امکان، گزینه مورد علاقه ایرانی ها به ویژه جوانان نسل چهارمی است. به این دلیل که تمام ابزار حرفه ای برای مخفی شدن و مخفی کردن و خصوصی تر بودن در این قابلیت، گنجانده شده.
بخش اول این قسمت یعنی Blocked Users، همان کارکردش در اینستا را دارد و برای مواقعی است که نمی خواهید کسی شما را ببیند یا شما کسی را ببینید. دومین گزینه یعنی «Last seen» هم برای پنهان کردن یا نمایش دادن حالت آنلاین بودن کاربر است. این ابزار سه حالت مختلف دارد که در جواب این سوال می آید «چه کسی آخرین حضور شما را در تلگرام ببیند؟» همه افراد، هیچ کس یا مخاطبان. گزینه بعد، دو پسورد است که کاربر می تواند برای فضای کاربری اش اعمال کند. اولی رمز عبور معمولی که قبل از بازشدن تلگرام از کاربر خواسته می شود. پسورد دوم یا Additional Password هم با ای میل ثبت می شود و مخصوص محافظت از تنظیمات تلگرام و فضاهای گفت و گو است.
* دریافت فایل های صوتی و تصویری
اگر شما هم از آن دسته از کسانی هستید که از بسته های اینترنت محدود استفاده می کنید و از تمام شدن سریع بسته تان گله دارید، این گزینه برای شماست. بخش سوم تنظیمات یعنی قسمت Automatic Media Download این امکان را به کاربر می دهد تا سیستم دانلود فایل های تلگرامی را محدود کند. به این صورت که می تواند دانلود فایل ها به وسیله اینترنت خط گوشی را کنسل کنید و دانلودها را هر وقت که وای فای فعال بود به جریان بیندازید. همین طور کاربر می تواند با غیرفعال سازی هر دو گزینه، اجازه دانلود انبوه فایل ها در گروه ها را از تلگرام بگیرد و هر فایلی را که خودش خواست، دانلود کند. به این ترتیب هم در مصرف بسته اینترنت صرفه جویی می شود و هم فضای گوشی تان بیش از حد اشغال نمی شود.
ترفندها
* حذف کامل اکانت تلگرام
تلگرام مشکلی را که لاین و اینستاگرام داشتند، به خوبی حل کرده است. بسیاری از کاربران این دو شبکه اجتماعی وقتی می خواستند پروفایل خود را غیرفعال کنند، از طریق تنظیمات Delete Account عمل می کردند. با این حال با نصب دوباره برنامه و درج شماره تلفن، باز همان فضای قبلی بدون هیچ تغییری شروع به کار می کرد، اما تلگرام با در اختیار گذاشتن یک آدرس اینترنتی این مشکل را به سادگی حل کرد. کاربران می توانند با مراجعه به https://my.telegram.org/deactivate و ثبت شماره موبایل، اکانت خود را به طول کامل حذف کنند.
* ساخت استیکر
استیکرسازی در تلگرام از دو راه انجام می شود، ساده و حرفه ای تلگرام برای راحتی کاربرانی که می خواهند استیکر خود را داشته باشند، روباتی طراحی کرد که این کار را به راحتی انجام می دهد. Clippy نام این روبات است که از ابتدای شروع به کار تلگرام، به کاربران معرفی شد. هر کاربر می تواند با فرستادن عکس مورد نظر به این روبات، به فاصله چند ثانیه استیکر دلخواهش را دریافت کند.
* پاکسازی تاریخچه
اگر حافظه گوشی شما هم، جواب این همه اطلاعات را نمی دهد، نگران نباشید. تنظیمات اولیه تلگرام به این شکل است که تمام مطالب گروه ها را ذخیره می کند. به این دلیل بعد از مدتی، عملکرد گوشی کند خواهد شد. یا تلگرام دیگر قادر به دانلود فایل ها نیست. برای پاکسازی این تاریخچه، می توانید وارد تنظیمات گوشی شوید و بعد از آن، گزینه Application را بزنید تا به لیست نرم افزارهای گوشی تان وارد شوید. حالا تلگرام را پیدا کنید و وارد تنظیماتش شوید. اینجا می توانید با زدن گزینه Clear Data و Clear Cash گوشی تان را از هنگ نجات بدهید. توجه داشته باشید که در این روش تمام اطلاعات تلگرام حذف خواهد شد.
این نرم افزار ساده، آپشن های دیگری هم دارد که دانستن شان ضرری ندارد
یک چت و هزار سودا
همین طوری هم نیست که فقط بنشینید چت کنید و هیچ مشکلی هم نداشته باشید باشد بالاخره یا مشکل سر راه تان قرار می گیرد یا بالاخره به یکی از ترفندهای تلگرامی احتیاج پیدا می کنید. اینها چهارتا از مهم ترین و البته مخفی ترین قابلیت های تلگرام هستند.
چگونه یک ID را جست و جو کنیم؟
از قابلیت های هیجان انگیز تلگرام همین سرچ کردن آی دی است که برای اولین بار در یک شبکه اجتماعی به کار گرفته شده. برای جست و جوی یک آی دی، می توانید از آدرس https://telegram.me/ID استفاده کنید. فقط باید به جای ID، نام کاربری مورد نظرتان را وارد کنید. همچنین می توانید، بدون استفاده از آدرس و با درجه علامت @ قبل از نام کاربری (مثلا @ID) آن را سرچ کنید. یادتان باشد، این قابلیت فقط در تلگرام پی سی کاربرد دارد. البته می توانید @ID را در یک محیط چت تایپ و ارسال کنید و بعد با کلیک روی آن، به اکانت جست و جو شده بروید.
چگونه به گروهی که از آن خارج شده ایم، برگردیم؟
اگر اشتباهی از یک گروه خارج شدید، نگران نباشید. شما می توانید از طریق یکی از آپشن های مخفی تلگرام به آن گروه برگردید. برای این کار کافی است به آدرس وب تلگرام (http://web.telegram.org) بروید و بعد، با زدن شماره تان وارد محیط کاربریتان شوید. بعد از آن در منوی گروه مورد نظر گزینه Return to group را می زنید و دوباره عضو گروهی می شوید. البته این قابلیت، فقط در صورتی عملی است که بعد از ترک گروه، هیستوری آن را کاملا حذف نکرده باشید.
پک استیکر را چطور حذف کنم؟
استیکرهایی را اضافه کرده اید که استفاده از آنها آبرویتان را به خطر می اندازد؟ می ترسید توی گروه خانواده دستتان اشتباهی برود روی یکی شان و مغضوب فامیل شوید؟ برای پاک کردن یک مجموعه استیکر، وارد منوی اصلی تلگرام شوید بعد از آن گزینه استیکر را بزنید. لیست همه استیکرهای شما اینجاست. روی هر کدام کلیک کنید. لیست همه استیکرهای شما اینجاست. روی هر کدام کلیک کنید، منوی آن باز می شود که از طریق گزینه remove sticker می توانید پک مورد نظر را حذف کنید.
ممکن است پک های استیکر خود به خود حذف شوند؟
خیر، حذف نمی شود. ظرفیت استیکرهای تلگرام، البته در ورژن های پایین تر، تا ۲۰ پک بیشتر جواب نمی دهد. یعنی اگر پک های شما به ۲۱ رسید، آن وقت خود تگلرام برایشان اولویت بندی می کند و آن مجموعه هایی را که بیشتر از آنها استفاده کرده اید، به ترتیب در لیست قرار می گیرند. برای آنکه استیکر مورد نظرتان را وارد لیست کنید، دو راه دارید: یا استیکرهای دیگر را حذف کنید یا اینکه تلگرامتان را آپدیت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید