تصویر روز: گری شیلینگ در بلومبرگ نوشت؛ در فوریه ۲۰۱۵، قیمت نفت وست تگزاس اینترمدییت به ۵۲ دلار در هر بشکه رسید که نصف بالاترین قیمت سال ۲۰۱۴ بود. من آن موقع استدلال کردم که شروع مجدد دوره کاهش موجب رسیدن قیمت نفت به زیر ۲۰ دلار خواهد شد.
قیمتها کاهش یافت و در فوریه امسال تا ۲۶ دلار رسید. از آن زمان، قیمت نفت رو به افزایش داشته و به حدود ۵۰ دلار رسیده است؛ رقمی که از سال گذشته تاکنون تجربه نشده بود. اما این رقم دوام نخواهد داشت. احتمالاً قیمت نفت مجدداً کاهش خواهد یافت و به ۱۰ تا ۲۰ دلار خواهد رسید.
افزایش قیمتهای اخیر ارتباط چندانی به عوامل بنیادین بازار که منجر به افت قیمتها در وهله اول شده بود ندارند. وقوع آتشسوزی در آلبرتای کانادا، کاهش تولید در نیجریه و ونزوئلا بهدلیل ناآرامیهای سیاسی و امیدواریها به کاهش تولید نفت شیل آمریکا، دلایل اصلی افزایش قیمتهای اخیر بوده است.
اما دنیا همچنان با مازاد عرضه نفت مواجه است و تولید کنندگان نفت شیل آمریکا جایگزین اوپک بهعنوان تولید کنندگان تأثیرگذار بر بازار از طریق افزایش و کاهش تولید تبدیل شدهاند. اوپک که زمانی از نظر آمریکاییها یک کارتل نفتی ترسناک بود، دیگر قدرت تأثیرگذاری چندانی بر قیمتها ندارد. حتی عربستان، بهعنوان بزرگترین صادر کننده عضو اوپک بر این واقعیت جدید اذعان دارد و به تلاشهای اخیر خود برای فریز تولید پایان داده است و در حالی که برای فروش سهام شرکت آرامکو آماده میشد، تلاش دارد راههای جدیدی برای کسب درآمدهای غیرنفتی بیابد.
ایران، که از تحریمهای غرب رها شده، قصد دارد تولید خود را تا سال ۲۰۲۰ به ۶ میلیون بشکه در روز برساند، که این کشور را به دومین تولید کننده عضو اوپک پس از عربستان تبدیل خواهد کرد. روسیه نیز پس از افت قیمت نفت و آسیب دیدن درآمدهای صادراتیاش، به تولید بالای نفت ادامه میدهد. کشور جنگزده لیبی نیز با تمام توان در حال افزایش تولید خود است.
آژانس بین المللی انرژی پیشبینی کرده که حتی اگر اوپک بتواند به توافقی در زمینه فریز تولید دست یابد، تولید نفت آمریکا ۶۰۰ هزار بشکه در سال ۲۰۱۶ و ۲۰۰ هزار بشکه دیگر در روز در سال ۲۰۱۷ کاهش یابد، مازاد عرضه جهانی تا سال ۲۰۱۷، ۱٫۵ میلیون بشکه در روز خواهد بود. تسنیم
دیدگاهتان را بنویسید