تصویر روز: عملیات بانکی علیرغم بانکداری الکترونیک هنوز در شعب بانکها در جریان است و باجهنشینان نیز از این فرصت استفاده کرده و روزهای پایانی هفته را عموما جهت پرکردن ساعات اداری در شعبه حضور مییابند.
به گزارش مهر، گسترش بانکداری الکترونیک، بسیاری از مردم را از رفتن به شعب بانکی منصرف کرده و عملیات بانکی را به سمتی پیش برده است که باجهها روز به روز خلوت شده و حضور کمتری از مردم را به خود میبینند. در واقع، بسیاری از مردم تنها برای مواقعی به بانکها مراجعه میکنند که خود توانایی انجام آن از طریق موبایلبانک و اینترنت بانک یا حتی خودپردازهای بانکی را نداشته باشند و مجبور شوند که امور مورد نیاز خود را حتماً در شعبه انجام دهند.
در این میان، گسترش استفاده از شیوههای غیرحضوری برای انجام امور بانکی در کنار تنوع بخشی نظام بانکی به ابزارهای پرداخت الکترونیک، زمینهای را فراهم کرده که تعداد مراجعات مردم به شعب بسیار کمتر از قبل شود؛ نگاهی به مراجعین بانکی که خود را برای انجام امور مورد نیاز به شعبه رساندهاند، نشان میدهد که بیشتر اقشار میانسال پشت باجهها مشغول دریافت خدمات و پرداخت هستند و اگر قشر جوان هم مراجعهای دارد، یا برای نقد کردن چک است و یا برای گرفتن چک بانکی و رمز اینترنت بانک و موبایل بانک؛ بنابراین کار باجهنشینان نیز به تناسب کمتر از قبل شده و همین امر خوشحالی مضاعف آنها را هم به دنبال داشته است.
کافی است در روزهای میانی و به خصوص پایانی هفته، سری به شعب بانکی بزنیم تا به وضوح مشاهده نمائیم که باجهنشینان، از ساعات موظفی خود در شبکه بانکی، بیشتر به عنوان محلی برای استراحت موقت و وقت گذراندن در شبکههای مجازی و موبایلهای خود استفاده کرده و در عوض، ساعات کاری خود را پر میکنند؛ در حالیکه علیرغم تمامی شوآفهایی که نظام بانکی بر روی گسترش بانکداری اینترنتی و الکترونیکی دارد، اما متصدیان بانکی و باجههای شعب، همچنان پابرجا هستند و تعداد آنها کم نشده است.
شعبی عریض و طویل با کارمندانی بیکار
گزارشهای میدانی مهر از شعب بانکی در روزهای مختلف هفته نشانگر آن است که بسیاری از شعب بانکی، علیرغم اینکه تعداد مراجعاتشان به شدت کاهش یافته است، اما همچنان کارمندان خود را حفظ کرده و تلاش میکنند که ظاهر و ساختمان خود را پابرجا نگه دارند؛ حتی آنها بسته به تناسب گسترش بانکداری الکترونیک نیز حداقل در شعب بانکی کار نکرده و همان ساختار قدیمی را حفظ کردهاند؛ به نحوی که در هر شعبه، در روزهای متمادی تعداد بسیار زیادی از کارمندان مشاهده میشوند که یا سرشان به گوشیهای تلفن همراهشان گرم است یا اینکه مشغول گپ زدن با یکدیگر و صحبت از ملک و املاک و ساخت و ساز در نقاط مختلف کشور هستند.
در این میان، اگرچه در گذشته باجهنشینی برای خود آداب و رسومی داشت و حتماً متصدیان شعب باید با لباس فرم مخصوص پشت سیستم خود مینشستند و از خوردن و آشامیدن در ملاءعام خودداری میکردند؛ اما اکنون به راحتی در شعب بستنی سرو میشود و کارمندان درست در مقابل انظار مراجعهکنندگان، اقدام به خوردن و آشامیدن میکنند.
از سوی دیگر، از تعداد باجههای در نظر گرفته شده نیز کمتر از ۳۰ درصد باجههای کاری برای انجام دادن دارند و مابقی به گذراندن اوقات فراغت خود در پشت باجهها مشغولند و روزهای خود را میگذرانند بلکه در پایان ماه، بتوانند حقوق و اضافه کاری خود را دریافت نمایند؛ حتی اگر کاری برای انجام دادن نداشته باشند.
گرداندن شعبه تنها با یک کارمند!
گزارش میدانی خبرنگار مهر از باجههای چند شعب بانک دولتی حکایت از آن دارد که بسیاری از مردم باید زمان زیادی را در شعب سپری کنند تا بلکه نوبت آنها فرابرسد؛ در حالیکه پشت اکثر باجهها افرادی نشستهاند که سرشان به کار خودشان گرم است و تنها از تعداد ده باجه، دو باجه مشغول پاسخگویی به امور دریافت و پرداختها هستند.
همچنین در یکی دیگر از شعب بانک دولتی، تنها یک فرد در شعبه کلیه امور مرتبط با دریافت و پرداخت را انجام میدهد و رئیس شعبه نیز کنار وی مشغول انجام امور دیگری است. تعداد مراجعه کنندگان نیز البته خیلی بالا نیست.
بر این اساس، حال یک سوال بزرگ از رئیس کل بانک مرکزی و مدیران نظام بانکی مطرح میشود که چرا علیرغم اینکه تاکید زیادی بر گسترش بانکداری الکترونیک دارند، اما حاضر نیستند که شعبه خود را کاهش داده و هزینههای سربار کارمندی خود را کم کنند؛ و اگر قرار است شعبهای عریض و طویل به کار خود ادامه دهد چرا نظارت بیشتری از سوی رؤسای شعب بر کار کارمندان صورت نمیگیرد تا لااقل معطلی مردم به حداقل برسد؟ یا اگر نیاز نیست، پشت باجه نشینی بر نارضایتیهای مردم از عملکرد برخی شعب نیفزاید.
تعداد شعب بانکی چقدر است؟
بررسیها حکایت از آن دارد که در بین ۳۷ بانکی که نام آنها در گزارش بانک مرکزی آمده است، بانک ملی با تعداد ۳۰۷۷ شعبه بیشترین و بانک مشترک ایران ونزوئلا با عدد یک کمترین شعبه را دارند. در این آمار برای بانک مهر اقتصاد هیچ تعداد شعبه و باجهای ذکر نشده و گفته شده است که این بانک در صف دریافت مجوز قرار دارد. تعداد کل شعب بانکهای کشور تا خردادماه سال گذشته ۲۰۵۹۸ شعبه بوده است که نشان میدهد طی ۱۰ ماه گذشته حدود هزار شعبه به آن اضافه شده است. بر اساس آمار بانک مرکزی، تعداد کل شعب بانکی اکنون ۲۰ هزار و ۷۸۰ شعبه است.
این در حالی است که فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز اواخر سال گذشته با بیان اینکه تعداد شعب بانکهای کشور، خارج از عرف و استاندارد است، از برنامه جدی دولت برای کاهش تعداد شعب بانکی خبر داده بود.
دیدگاهتان را بنویسید