bank tejarat 01

بانک تجارت سود سرمایه گذاری ها را ۵۴۵ درصد افزایش داد

تصویر روز: نگاهی به گزارش عملکرد ۶ ماهه منتهی به شهریور ۹۸ بانک تجارت نشان می دهد که سود حاصل از سرمایه‌گذاری‌ها و سپرده‌گذاری‌های بانک در این دوره نسبت به مدت مشابه سال مالی گذشته با رشد چشمگیر ۵۴۵ درصدی همراه شده و به مبلغ ۱۵ هزار و ۷۳۷ میلیاردریال رسیده است؛ این سود در نیمه اول سال گذشته مبلغ ۲۴۴۰ میلیارد ریال بوده است.
همچنین سود و وجه التزام تسهیلات اعطایی بانک در دوره ۶ ماهه منتهی به تابستان ۹۸ مبلغ ۷۶ هزار و ۸۲ میلیارد ریال به ثبت رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال مالی قبل رشد ۱۳ درصدی یافته است.
بانک تجارت موفق شده در طول ۶ ماه نخست سال جاری زیان خود را ۵۵ درصدکاهش داده و از مبلغ ۲۲,۰۶۵ میلیارد ریال به ۹,۹۸۷ میلیارد ریال برساند. زیان هر سهم هم که در نیمه اول سال ۹۷ مبلغ ۹۹ ریال بوده با ۵۵ درصد کاهش به مبلغ ۴۵ ریال رسیده است.
بررسی ها نشان می دهد که درآمد تسهیلات و سپرده گذاری بانک ۲۴ درصد نسبت به دوره مشابه افزایش یافته که این امر خالص درآمد تسهیلات و سپرده گذاری را از ۵۷۳ میلیارد ریال به ۷٫۲۱۲ میلیارد ریال (۱٫۱۵۹ درصد ) افزایش داده است. این درحالیست که مجموع تسهیلات و مطالبات این بانک نسبت به پایان سال ۱۰ درصد رشد داشته و نسبت ۱۶ درصدی ذخایر به کل تسهیلات در مقایسه با ارقام سایر بانکها کافی و قابل قبول است.
بنابراین گزارش باوجود رشد ۳۱ درصدی مجموع سپرده های بانک نسبت به ۶ ماهه ۱۳۹۷، هزینه سود پرداختی فقط ۱۵ درصد رشد داشته و خالص درآمد کارمزدی به عنوانی یکی از اصلی ترین بخشهای درآمد عملیاتی بانک با ۷۷ درصد رشد به ۵٫۶۰۵ میلیارد ریال رسیده است. به گزارش تصویر روز با احتساب وضعیت مطلوب رشد سایر اقلام درآمدی، درآمد عملیاتی بانک از ۱۵۹ درصد رشد برخوردار بوده است. نکته مثبت در خصوص بهبود درآمد عملیاتی شرکتها در امکان پذیری تکرار آن در ادوار آتی بوده، چراکه این نوع درآمد از جمله درآمدهای اتفاقی نبوده و عمدتأ مربوطه به تغییر در ساختار های فعالیت اصلی شرکت است.
رشد ۱۷ درصدی مجموع هزینه های عمومی و اداری در مقایسه با تورم ۴۳ درصدی شهریور ماه ۹۸ نشان از موفقیت بانک در کنترل هزینه های عمومی و اداری و از نتایج عمده سیاست کاهش ۸ درصدی تعداد شعب و ۵ درصدی تعداد کارکنان است. (تعداد شعب بانک از ۱۵۱۰ شعبه با ۱۷،۴۶۱ نفر پرسنل به ۱۴۲۱ شعبه با تعداد ۱۶,۷۷۸ نفر پرسنل رسیده است.)
گفتنی است در هزینه های مالی بانک به میزان ۳۱ درصد (حدود ۲,۸۲۰ میلیارد ریال) صرفه جویی صورت گرفته است. این امر عمدتاً ناشی از تسویه خطوط اعتباری دریافتی از بانک مرکزی و در نتیجه کاهش سود پرداختی آن بوده است .
رشد ۴۸ درصدی جذب سپرده ها
مشاهده روند تغییرات حجم انواع سپرده های بانک تجارت حاکی از ادامه تلاش بانک برای تغییر در ترکیب‌ سپرده‌ها و سوق دادن آن به سمت سپرده های کم هزینه و کاهش هزینه پول بوده است. نکته جالب توجه در تغییر ترکیب سپرده‌ها، افزایش سرعت رشد ۷۲ درصدی سپرده های جاری در سال ۱۳۹۷، طی ۶ ماه نخست سال ۱۳۹۸ با ۴۸ درصد رشد بوده است. در صورت حفظ این روند، مانده سپرده‌های جاری تا پایان سال ۱۳۹۸ تا ۱۰۰ درصد افزایش خواهد یافت. بخش عمده رشد ۱۴ درصدی کل سپرده های بانک تجارت از محل سپردههای جاری بوده و با توجه به هدف‌گذاری ۲۸ درصدی اعلام شده برای رشد کل سپردهها، بانک عملکرد قابل قبولی در ۶ ماهه اول سال ۱۳۹۸ در تحقق این هدف داشته است.
همچنین در ترکیب سپرده های مدت دار، سهم سپرده های کوتاه مدت (کم هزینه‌تر) از کل سپرده های مدت دار ۳ درصد نسبت به پایان سال افزایش یافته است. با توجه به سررسید شدن سپرده های بلند مدت در ماههای آتی به نظر میرسد امکان جایگزینی سپرده‌های گران قیمت افزایش یافته و آثار آن در کاهش هزینه پول و سود پرداختی تشدید شود.
نرخ هزینه پول معیار مهمی در تعیین سود پرداختی به سپرده ها و در نهایت سود و زیان بانک است. بر مبنای اطلاعات موجود در جدول شماره ۶ گزارش تفسیری این بانک، نرخ هزینه پول در تمام دوره‌های ۶ ماهه گزارشدهی از سال ۱۳۹۶ روند کاهشی داشته و از نرخ ۶/۱۷ درصد به ۴/۱۳ درصد تنزل یافته است. بر همین مبنا زیان بانک با کاهش۸۰ درصدی از مبلغ ۴۵,۲۷۱ میلیارد ریال در مقطع مشابه سال ۱۳۹۶ به مبلغ ۹,۹۸۷ میلیارد ریال رسیده است.
خروج بانک تجارت از ماده ۱۴۱ قانون تجارت
امیر مسعود رزازان رییس هیات مدیر بانک تجارت در مورد وضعیت مالی بانک در مصاحبه ای گفته که این بانک در سال۱۳۹۷ اقدام به افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها به مبلغ بیش از ۲۰۸ هزار و ۶۶۵ میلیارد ریال کرد که از این میزان، براساس مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار مبلغ ۱۷۸ هزار و ۲۲۶ میلیارد و ۱۲۷ میلیون ریال به عنوان سرمایه ثبتی و مبلغ ۳۰ هزار و ۴۳۹ میلیارد و ۴۶۰ میلیون ریال به سرفصل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها

منتقل شد و در نهایت بانک تجارت با سرمایه‌ای بیش از ۲۲۳ هزار و ۹۲۶ میلیارد و ۱۲۷ میلیون ریال به عنوان بزرگترین شرکت بورسی شناخته و از مشمولیت ماده ۱۴۱ اصلاحیه قانون تجارت خارج شد.
وی همچنین تاکید کرده که در راستای جلوگیری از بروز مجدد مشکلات قانونی، این بانک مطابق آنچه که در گزارش تفسیری ۶ماهه ۹۸ اعلام کرد، در نظر دارد زیان خود را تا پایان سال جاری به صفر نزدیک کند. طبق برنامه ریزی‌های انجام شده برای تحقق این مهم، بانک ضمن تداوم اقدامات خود در بهبود سود آوری بخش‌های اصلی عملیات که همان مدیریت منابع و مصارف با هدف کاهش هزینه پول و افزایش بازده پرتفوی دارایی‌ها و افزایش درآمد‌های کارمزدی بوده، برنامه‌های مبسوط دیگری را نیز در دستور کار دارد.
رییس هیات مدیر بانک تجارت اعلام کرده که یکی از محور‌های اصلی برنامه‌ها فروش سودآور سرمایه‌گذاری‌ها، املاک و دارایی‌های ثابت برای رعایت ماده ۱۶ و ۱۷ قانون رفع موانع تولید بوده و پیش‌بینی می‌شود با توجه به پتانسیل موجود در سرمایه‌گذاری‌ها و املاک بانک، تحقق فروش برخی از آن‌ها تا پایان سال جاری می‌تواند بخشی از زیان سال جاری را پوشش دهد.
وی با اشاره به موافقت بانک مرکزی در خصوص نرخ ارز نیز اشاره داشته و گفته که محور دیگر برنامه‌های بانک اخذ موافقت بانک مرکزی درخصوص واقعی کردن نرخ ارز مورد استفاده برای تسعیر دارایی‌ها و بدهی‌های ارزی تا پایان سال ۱۳۹۸ با توجه به وضعیت باز مثبت ارزی بانک (حدود ۸۸۰ میلیون یورو) است، چراکه اعلام هرگونه نرخ بالاتر از نرخ فعلی تسعیر ارز، افزایش حقوق صاحبان سهام از محل شناسایی سود در سرفصل نتیجه مبادلات ارزی را در پی خواهد داشت.
به گفته رزازان علاوه بر برنامه‌های فوق برای کاهش زیان بانک، اخذ مجوزات لازم برای ثبت و انتقال سرفصل اندوخته مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها که در سال گذشته امکان ثبت آن درسرمایه ثبتی بانک فراهم نشد، در دست اقدام است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *