sarafi.3

چرا ارز گران شد

تصویر روز: دلار در روزهای اخیر بار دیگر مرز 18هزارتومانی را لمس می‌کند. آخرین بار چهارم مهرماه 97 شاخص ارزی در کانال 18 هزارتومانی نوسان کرده بود. در بیست‌و‌پنجمین روز خردادماه پس از سه روز، نوسان در محدوده 17 هزار‌تومانی، دلار بار دیگر به آرامی وارد کانال 18 هزار تومان شد و روی 18هزار و 40 تومان ایستاد. دوشنبه نیز قیمت این ارز با کمی کاهش در صرافی‌های بانکی برای فروش، به 17هزار و 880 تومان رسید.

به گزارش روزنامه شرق ، به نظر می‌رسد دلار در تاریخ خود قیمت‌های بالای این کانال را تجربه نکرده است و تنها برای لحظاتی در سال 97، با قیمت 19 هزار و 200 تومانی نیز خرید و فروش شده است. برخی آشفتگی این روزهای بازار ارز را محصول فضای ایجاد‌شده بر اثر تجمعات اخیر مقابل ساختمان شيشه‌اي ميرداماد می‌دانند. کامران سلطانی‌زاده، رئیس شورای عالی کانون صرافان در‌این‌باره به «شرق» می‌گوید: به دلیل اینکه ما وقفه‌ای سه، چهار ماهه به دلیل کرونا داشتیم، کار قدری به تأخیر افتاد، تعطیلی‌های اخیر هم مزید بر علت شد و قول‌وقرارهای گذاشته‌شده برای رفع تعهد کمی جابه‌جا شد اما تا جایی که ما در جریان هستیم و اطلاع داریم، هم بانک مرکزی و هم قوه قضائیه روی روند رفع تعهد شرکت‌صادرکننده و صرافی‌ها نظارت دارند و این کار به‌صورت مرحله‌به‌مرحله در حال انجام است؛ منتها مسئله‌ای که در بازار ارز وجود دارد، به علت عرضه است و اگر عرضه کمی بهبود پیدا کند که روند عرضه درحال‌حاضر هم در حال افزایش است، قطعا مشکل رفع می‌شود و قیمت به تعادل می‌رسد؛ چون عرضه به قدری می‌رسد که بتواند افزایش تقاضای فعلی را پوشش دهد
قیمت، قیمت حقیقی است
بیشتر فعالان باور دارند آنچه در سال 99 و حتی در روزهای اخیر زمینه‌ساز افزایش قیمت شده است، بیشتر مربوط به ضعف عرضه است تا قدرت‌نمایی سمت تقاضا. کامران سلطانی‌زاده، رئیس شورای عالی کانون صرافان درباره نرخ ارز در شرایط فعلی می‌گوید: قیمت 18 هزار تومان در بازار تقاضا دارد و به نظر می‌رسد قیمت حقیقی باشد، بانک مرکزی هم که در نرخ دخالتی ندارد. البته تجربه ثابت کرده است زمانی که نرخ افزایش می‌یابد، عرضه‌کنندگان نیز تمایل به فروش پیدا می‌کنند، خود این امر نیز به تعادل بازار کمک می‌کند. اگر قیمت ارز این روزها افزایش پیدا کرده، مطمئنا با افزایش عرضه‌ای که صورت خواهد گرفت، به تعادل می‌رسد. او به این سؤال که فشار موجود بر بازار صرفا به علت عرضه است یا اینکه کاهش نرخ سود بانکی ممکن است قدری در افزایش تقاضا مؤثر بوده باشد، پاسخ می‌دهد: تقاضایی که ما در بازار ارز داریم، بیشتر تقاضای وارد‌کنندگان است نه مصرف‌کننده مردمی. در‌حال‌حاضر به خاطر وضعیتی که کرونا ایجاد کرده است، نه توریست داریم نه مسافر و عملا ارزی که مردم خریداری می‌کنند، حواله‌جات نیمایی است که در سامانه سنا مصرف می‌شود. اگر ارز سامانه نیما تقویت شود، مطمئنا در قیمت ارز تأثیر مثبت خواهد داشت.
تکرار سناریوی سال گذشته
برخی از تحلیلگران هم بر این باورند که ماجرای سال گذشته تکرار شده است و برگزاری تجمع گروهي از معترضان مقابل بانک مرکزی در آستانه ورود نرخ دلار به كانال 18 هزارتومان با فشار به سياست‌گذار پولي در جهت به‌هم‌ريختن بازار ارز بي‌ارتباط نیست. دو روز گذشته گروهی که معتقد بودند پس از واريز وجه ريالي ارز مورد‌نياز خود از سامانه نيما، ارزي دريافت نكرده‌اند، مقابل ساختمان اصلي بانك مركزي در خيابان ميرداماد تهران تجمع كردند و خواستار استعفاي رئيس كل بانك مركزي شدند.

ظاهرا اغلب معترضان توليدكنندگاني هستند كه ارز نيمايي خريداري كرده‌اند اما پس از شش ماه نه‌تنها هنوز ارز خود را دريافت نكرده‌اند بلكه هيچ پاسخي از سوي مسئولان بانك و صرافي‌هاي مشخص‌شده از سوي بانك مركزي دريافت نكرده‌اند. اين دومين ‌باري است كه متقاضيان ارز با قيمت پايين‌تر از نرخ بازار آزاد مقابل بانك مركزي دست به تجمع مي‌زنند. اسفند سال گذشته هم تجمع اعتراضي مشابهي مقابل ساختمان شيشه‌اي ميرداماد، برگزار شده بود كه در آن تجمع هم معترضان به تخصيص‌نيافتن ارز مورد نياز خود با وجود پرداخت معادل ريالي آن اعتراض داشتند. آن تجمع هم در حالي برگزار شد كه قيمت دلار پس از يك دوره آرامش سه‌ماهه، در بازار با نوساناتي همراه شد. حالا هم برخي كارشناسان به مديريت بازار ارز در ماه‌هاي گذشته كه با حدف سفته‌بازي از بازار ارز همراه بوده اشاره كرده و معتقدند هم‌زماني رويدادهاي افزايش نرخ ارز و تجمع‌هاي اين‌چنيني، شرايط را براي به‌هم‌ريختگي بازار آزاد ارز فراهم مي‌كند. رئیس شورای کانون صرافان در‌این‌باره توضیح می‌دهد: دیروز نماینده شرکت‌های بستانکار توضیح داد که بانک مرکزی به‌موقع ورود کرده حتی کانون صرافان هم دعوت شده تا راهکار ارائه دهد. این مورد در حال انجام است اما به دلیل اینکه ما وقفه‌ای سه، چهار ماهه که به دلیل کرونا داشتیم، کار قدری به تأخیر افتاد و پیش‌بینی زمانی که برای حل این مشکل داشتیم تا صادر‌کننده بتواند کالای خودش را صادر کند و ارز آن را برگرداند، تعطیلی‌های اخیر و قول‌وقرارهای رفع تعهد جابه‌جا شده است اما تا جایی که ما در جریان هستیم و اطلاع داریم هم بانک مرکزی و هم قوه قضائیه روی روند رفع تعهد شرکت ‌صادرکننده و صرافی‌ها نظارت دارند و این کار به‌صورت مرحله‌‌به‌مرحله در حال انجام است؛ منتها به‌ دلیل ابعاد گسترده موضوع رفع کامل این تعهدات زمان‌بر خواهد بود. مسئله‌ای که در بازار ارز وجود دارد، به علت عرضه است و اگر عرضه کمی بهبود پیدا کند که روند عرضه درحال‌حاضر‌ هم در حال افزایش است، قطعا مشکل رفع می‌شود و قیمت به تعادل می‌رسد؛ چون عرضه به قدری می‌رسد که بتواند افزایش تقاضای فعلی را پوشش دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *