sadatian

اگر ترامپ رئیس جمهور شود…

تصور روز: یک کارشناس مسائل بین‌الملل معتقد است، در شرایط احتمالی بعد از رای آوردن مجدد ترامپ نیز، به هیچ عنوان امکان تسلیم شدن تهران وجود ندارد. بر اساس روند کنش‌های دونالد ترامپ در گذشته، به نظر نمی‌رسد شاهد سازش و توافقی بزرگ میان ایران و آمریکا باشیم. از یک طرف، امکان نرمش ترامپ در برابر ایران بسیار اندک است و از طرف دیگرف امکان تسلیم یاران برابر آمریکا بسیار بعید به نظر می‌رسد. لذا می‌توان سناریوی محتمل را افزایش تنش و اختلافات میان ایران و آمریکا دانست.

به گزارش پایگاه خبری انتخاب سید جلال ساداتیان، کارشناس مسائل بین‌الملل و سفیر اسبق ایران در انگلستان، در ارتباط با آینده مناسبات ایران و آمریکا در صورت برتری دونالد ترامپ در انتخابات سوم نوامبر و تصدی مجدد او بر ریاست کاخ سفید، به خبرنگار «انتخاب» گفت: «در ابتدا باید توجه داشت نظام بین‌الملل در سال‌های بعد از جنگ جهانی دوم، به سیستمی دو قطبی تبدیل شد اما در سال‌های بعد از 1991 نظامی تک‌قطبی بر جهان حاکم شد. هر دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات بعد از جنگ سرد تا حدودی در یک راستا حرکت می‌کردند؛ دولت‌های مختلف آمریکا فارغ از اینکه دموکرات یا جمهوری‌خواه باشندف در پی حفظ منافع و برتری اقتصادی آمریکا در سطح جهانی بودند. همچنین، واشنگتن در پی تامین امنیت متحدین و فشار بر رقبا و دشمنان خود در سطح جهانی بوده‌اند.»

وی افزود: «اما بر خلاف رویه نسبتا مشترک هر دو حزب با وجود تفاوت‌هایی اندک، اکنون شاهد هستیم که بعد از روی کار آمدن ترامپ، در ابتدا شعارهایی مطرح شد و در راستای عمل به این شعارها نیز گام‌هایی برداشته شد که اساسا با ساختار موجود در نظام جهانی و رویه سابق سیاست‌ورزی آمریکا در سطح جهانی تفاوت داشت. اسلاف ترامپ در مسیر جهانی‌سازی و توسعه سازمان‌های جهانی وابسته به سازمان ملل، گام بر می‌داشتند اما ترامپ با طرح شعار «نخست آمریکا» از برخی پیمان‌نامه‌ها و سازمان‌های بین‌المللی همانند پیمان‌نامه آب‌وهوایی پاریس، سازمان بهداشت جهانی، پیمان نفتا و … خارج شد و در سطح داخلی نیز رئیس‌جمهور آمریکا، سیاست‌های ضدمهاجرتی، نژادپرستانه و قواعد بیمه تدوین شدن توسط دولت باراک اوباما را به هم ریخت.»

این کارشناس مسائل بین‌الملل در ادامه تصریح کرد: «با تحلیل روند کنش‌های دونالد ترامپ در عرصه سیاست داخلی و خارجی، می‌توان این‌گونه نتیجه گرفت که ترامپ در صورت پیروزی مجدد در انتخابات، در دور دوم نیز تغییر چشم‌گیری در اتخاذ سیاست‌های خود نخواهد داشت و در همین راستا تلاش خواهد کرد از تعهدات بین‌المللی خود کم کند و دیگر کشورها را وادار به امتیاز دادن بیشتر به واشنگتن مجبور کند. به طور حتم راهبرد اصلی ترامپ در برابر پرونده هسته‌ای ایران و تعامل اقتصادی با کشور چین بر همین مبنا خواهد بود. این روند به طور حتم برآیندی فارغ از افزایش تنش‌ها را به همراه نخواهد داشت. لذا می‌توان گفت، در صورت پیروزی مجدد ترامپ سیاست فشار حداکثری او علیه ایران ادامه پیدا خواهد کرد و سطح تنش‌ها میان دو طرف بیش از پیش افزایش پیدا می‌کند.»

ساداتیان در بخشی دیگر از گفته‌های خود تاکید کرد: «میان ایران و آمریکا تضاد منافع و سیاست‌ها بسیار جدی است. از یک سو، آمریکای تحت ریاست ترامپ نمی‌تواند در برابر اسرائیل کوتاه بیاید و از سوی دیگر، ایران نیز نمی‌تواند در برابر موضوع اسرائیل کوتاه بیاید. در چنین شرایطی به نظر می‌رسد که بحران میان دو طرف در صورت پیروزی ترامپ نیز افزایش چیدا خواهد کرد.»

وی در پایان تصریح کرد: «بر این باور هستم که با توجه به تمامی رقابت‌های نادرست و ناملایماتی که در سطح سیاست داخلی کشور شاهد هستیم، هیچگاه ایران در برابر آمریکا و ترامپ در صورت پیروزی مجدد در انتخابات تسلیم نخواهد شد. ایران در چند سال گذشته تمامی مشکلات اقتصادی و فشارهای ناشی از تحریم‌های یکجانبه را تحمل کرده و هیچگاه تسلیم مذاکره یک‌جانبه با آمریکا نشده است. در شرایط احتمالی بعد از رای آوردن مجدد ترامپ نیز، به هیچ عنوان امکان تسلیم شدن تهران وجود ندارد. بر اساس روند کنش‌های دونالد ترامپ در گذشته، به نظر نمی‌رسد شاهد سازش و توافقی بزرگ میان ایران و آمریکا باشیم. از یک طرف، امکان نرمش ترامپ در برابر ایران بسیار اندک است و از طرف دیگر امکان تسلیم ایران برابر آمریکا بسیار بعید به نظر می‌رسد. لذا می‌توان سناریوی محتمل را افزایش تنش و اختلافات میان ایران و آمریکا دانست.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *