تصویر روز: پنجمین همایش ملی «تعامل صنعت و دانشگاه» در خرمآباد با حضور جمعی از فعالان اقتصادی و اعضای پارلمان بخش خصوصی، به میزبانی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرمآباد با هدف ارتقای سطح تعامل بین بخش صنعت کشور با حوزه دانشگاه برگزار شد.
حسین سلاح ورزی نایب رئیس اتاق ایران و رئیس اتاق خرمآباد رویکرد محوری این همایش را ارتقای بهرهوری عنوان کرد و گفت: بررسیها در کشورهایی که رشد پایدار را تجربه کردهاند نشان میدهد اگر بتوانیم بهطور منظم و طبق برنامهای منسجم بهرهوری بخشهای مختلف را در حوزه صنعت و تولید و بهطورکلی مسائل اقتصادی ارتقا دهیم، میتوانیم به رشد بهرهوری دست پیدا کنیم.
وی گفت: در این عرصه تعامل دانشگاه و صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر بتوانیم ارتباط لازم را بین این دو بخش ایجاد کنیم، بدون شک اهداف اقتصادی کشور محقق میشود.
رئیس اتاق خرمآباد همچنین از راه اندازی مرکز رقابت پذیری کسبوکار به عنوان دومین محور این همایش یاد کرد و گفت: طبق برنامه ریزیهای انجامشده قرار است این مرکز به عنوان طرح پایلوت در منطقه لرستان اجرا میشود و در آینده بعد از رفع نواقص آن در سایر نقاط کشور نیز این طرح اجرایی خواهد شد.
موضوع دیگر همایش، ایجاد شبکه علمی کشور به عنوان تسریع دهنده ارتباط بین مراکز تحقیقاتی و بنگاههای اقتصادی است که سلاح ورزی طی سخنرانی خود به آن اشاره کرد. به اعتقاد وی این شبکه میتواند به عنوان یکی از مؤلفههای لازم در تعامل بین صنعت و دانشگاه مورداستفاده قرار گیرد.
دولت زمینه ارتباط صنعت و دانشگاه را فراهم کند
در ادامه حسین میرمحمدصادقی، رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی اتاق ایران تصریح کرد: زمانی که از صنعت صحبت میشد منظور عاملان حوزه صنعت و تولیدکنندگان هستند، بنابراین در این همایش تعامل بین تولیدکنندگان محصول و علم مورد توجه قرار گرفته است.
وی با نگاه به روند اقتصادی کشور از گذشته که تکیه اصلی آن بر درآمدهای نفتی بوده است، تأکید کرد: نفت و فرآوردههای آن از گذشته تاکنون به عنوان محور اصلی اقتصاد ایران مدنظر بوده اما باید گفت امروز این نوع نگاه تغییر کرده است. در این شرایط با نگاه سنتی نمی توان امور را اداره کرد؛ دانشگاهها و مطالعات تخصصی آنها میتوانند به کمک آمده و به ابهامات پاسخ دهند.
میرمحمدصادقی ادامه داد: امروز دور هم جمع شدهایم تا بگوییم که آینده اقتصاد باید در تعامل بین دانشگاهها و بنگاهها رقم زده شود؛ تأکید کنیم که تجاریسازی ایدهها و مطالعات دانشگاهها باید به کارآفرینی و نوآوری بیانجامد؛ دانشگاهها باید در شریان حرکتی صنعت وارد شوند و در این رابطه نقش دولت به عنوان یک واسط بسیار مهم است.
بر اساس اظهارات وی دولتها میتوانند با تهیه قوانین لازم، زمینه ارتباط این دو حوزه را مهیا کنند. امروز دانشگاه، دولت و صنعت اضلاع یک مثلث را ایجاد کردهاند که در ارتباط باهم میتوانند بسیار مؤثر باشند. بهطور حتم این ارتباط سه گانه موجب پیشرفت خواهد شد.
رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی اتاق ایران در ادامه از لزوم تجاریسازی تحقیقات دانشگاهی سخن گفت و ادامه داد: طرحی که از سوی اتاق خرمآباد با عنوان مرکز رقابت پذیری کسبوکار دنبال میشود نقطه امیدی است که در این راه به تجاری شدن تحقیقات دانشگاهها منجر شود و این نشان میدهد که حرکتهای اجرایی این همایش از قبل کلید خورده است.
جایگاه ویژه بهرهوری در رشد
رؤیا طباطبائی، رئیس سازمان ملی بهرهوری ایران نیز با بیان این نکته که اگر دانشگاه به اثربخش بودن در ارتقای بهرهوری توجه نکند از رسالت اصلی خود بازمانده است، تأکید کرد: صنعت کشور نیز باید خود را به فناوریهای نو متصل کند و غیر از این نمیتواند به حیات خود ادامه دهد.
وی با اشاره به آمار و برخی گزارشهای منتشر شده، عنوان کرد: آنچه اهمیت دارد آن است که چه سهمی از رشد یک کشور به بهرهوری آن تعلق دارد برای فهم این مسئله نیز باید مسائل اقتصادی را در یک دوره زمانی ۵ یا ۱۰ ساله مورد توجه قرار داد. در همین راستا اکنون در سازمان بهره وری یک دوره ۱۴ ساله مورد بررسی قرار گرفته و اطلاعات لازم را در نظر گرفتهایم.
طباطبائی گفت: طبق این اطلاعات رشد بهرهوری در کشورهایی چون آمریکا، آلمان و ژاپن از ۶ درصد تجاوز نمیکند اما سهم بهرهوری در رشد اقتصادی این کشورها بالای ۵۰ درصد برآورد میشود که آمار قابل توجهی است.
طباطبائی ادامه داد: ایران در این دوره حدود ۴ درصد رشد اقتصادی را تجربه کرده که ۲۳ درصد از این رشد به بهرهوری منوط میشود. فراموش نکنیم که این آمارها شاید در ظاهر ساده به نظر برسند اما عمق زیادی دارند و میتوانند به انواع نیازها، داشتهها و دغدغههای کشور اشاره کنند.
رئیس سازمان ملی بهرهوری ایران در ادامه با اشاره به سیاستهای اقتصاد مقاومتی، آن را راهی برای رشد و توسعه بهرهوری و در نتیجه بهبود شرایط اقتصادی دانست و افزود: اهداف این سیاستها با اجرایی شدن ۱۱ محور تغییرناپذیر، عملیاتی خواهند شد. در واقع مؤلفههای مؤثر بر بهرهوری که میتواند در اجرای این سیاستها مؤثر باشد، رقابت پذیری، دانش بنیانی، کارآفرینی، بهبود محیط کسبوکار، شفافسازی و نوآوری هستند.
وی تصریح کرد: اقتصاد مقاومتی میگوید در هر دوره باید محورهای مقاومت را پیدا کرد چراکه متناسب با شرایط هر زمانی، این محورها تغییر میکند. یکی از این محورهای اصلی در وضعیت کنونی ارتقای بهرهوری است که در این دوره باید دنبال شود. این مهم باید از سطوح پایین در جامعه مانند دبستان و یا حتی قبل از آن پیگیری شود بهطور حتم غیر از این مؤثر نخواهد بود.
بیاعتمادی بین صنعت و دانشگاه رفع شود
علیرضا اشرف، دبیرکل اتاق ایران نیز با حضور در این همایش گفت: از زمان انقلاب تا به امروز همواره تعامل بین صنعت و دانشگاه به عنوان هدف مطرح شده است چراکه ظرفیتهای خوبی در همین رابطه وجود دارد اما متاسفانه طبق آمار و اطلاعات موجود، توفیق در حد انتظار نبوده است.
وی ادامه داد: زمانی که در مسیر دستیابی به توسعه دانشمحور حرکت کنیم؛ دانشگاه را کانون تربیت متخصصان بدانیم؛ از اندیشههای نو بهره ببرسیم و نیازهای علمی را تامین کنیم، آنگاه ارتباط بین صنعت و دانشگاه معنا پیدا می کند. در واقع دانشگاهها مولد علم و صنعت به عنوان مصرفکننده دانش و فناوری باید در تعامل با هم باشند.
دبیرکل پارلمان بخصوصی کشور معتقد است هر گونه کاستی در این رابطه اول به مباحث فرهنگی مربوط است. اشرف تاکید دارد: نبود مراکز پایش در دانشگاه، عاملی است که باعث شده این نهاد پرورشدهنده فکر و دانش نتواند رسالت خود را در قبال صنعت انجام دهد. نبود همین سیستم پایش در دانشگاهها رتبه ایران را بین ۱۳۸ کشور به شدت کاهش داده است.
اشرف با بیان اینکه امروز در ایران، صنعت، دانشگاه و دولت با وجود آنکه به شدت به هم نیاز دارند، در فضاهای جداگانه نسبت به هم حرکت میکنند، تصریح کرد: صنعت، علم و تکنولوژی در ایران وارداتی است. دانشگاهها واسطه انتقال علم بوده و صنایع استفاده کننده این علم وارداتی هستند. در این مرحله جای خالی فرهنگ تولید علم در تعامل صنعت و دانشگاه به خوبی احساس می شود.
وی یکی از تکالیف اصلی همایشهایی از این دست را در دسترس بودن اطلاعات حاصل از بحثهای مطرح شده در آنها دانست و گفت: به دلیل مشکلات ساختاری، هیچ گاه نتایج حاصل از نشستها و همایش ها را نمیبینیم. اشرف خواستار برداشته شدن دیوار بی اعتمادی بین صنعت و دانشگاه شد.
نگذاریم پارکهای علم و فناوری به مکانی متروک تبدیل شود
پدرام سلطانی، نایب رئیس اتاق ایران از صنعتگران کشور خواست که پارکهای علم و فناوری را دریابند و اجازه ندهند این ظرفیتهای کشور به مکانی متروک تبدیل شود.
وی با انتقاد از اینکه همچنان در ارتباط بین نهادهای کشور در بعد اولیه یعنی تعامل گیر کردهایم و به ردههای بالاتر یعنی تبادل و یکپارچگی دست پیدا نکردهایم، تصریح کرد: تا زمانی که دانشگاه از همنشینی با صنعت منتفع نشود این تعاملات و ارتباطات مؤثر نیست.
نایب رئیس اتاق ایران ادامه داد: ما در حالی از تعامل دانشگاه و صنعت صحبت میکنیم که نظام آموزشوپرورش ما هنوز با آموزش عالی تعامل ندارد. این جدایی و ناهماهنگی در بین همه نهادهای کشور دیده میشود.
سلطانی خاطرنشان کرد: برای اینکه از مرحله تعامل به تبادل و یکپارچگی برسیم به شبکههای ارتباطی نیاز است. پارکهای علم و فناوری مفصلهای ارتباطی دانشگاه و صنعت هستند.
بر اساس اظهارات نایب رئیس اتاق ایران، کشور در حدود صد سال از انقلابهای صنعتی دنیا عقب است و صنعت کشور هنوز در پیچ و خمهای نسل دوم قرار دارد در حالی که صنعت دنیا به نسل چهارم رسیده است و خود را برای ورود به نسل بعدی که در واقع دانشگاه و صنعت در هم ادغام می شوند، آماده می کند.
سلطانی تاکید کرد: اگر فعال اقتصادی و صنعت به سمت تغییر مدل کسب و کار خود نرود و دانشگاهها خود را با دانشگاههای نسل چهارم هماهنگ نکنند، پیشرفت نخواهیم کرد. یکپارچگی صنعت و دانشگاه با این شیوه فعلی هیچ گاه امکانپذیر نیست.
وی به دانشگاهها پیشنهاد کرد که در ترکیب هیات امنای خود از کارآفرینان فعال کشور استفاده کنند. از طرف دیگر سنجهها و معیارهای ارزیابی خود را تغییر دهند. دانشگاه باید ماموریت خود را با مسائل توسعهای پیوند دهد و تنها به تعداد مقالههای تولیدی فکر نکند بلکه فکر کند این مقالهها تا چه حد میتواند در جامعه اثرگذار باشد.
نایب رئیس اتاق ایران در پایان گفت: دنیا به این باور رسیده که انسان باید از بدو تولد تا لحظه آخر بیاموزد و بدون شک با پیاده کردن این روش در کشور دیگر به هنگام انتخابات در هر بخشی نگران انتخاب غیرهوشمندانه مردم نخواهیم بود.
تکمیل طرحهای راکد لرستان در گرو تامین ۷ هزار میلیارد تومان اعتبار
هوشنگ بازوند استاندار لرستان در این همایش از آسیب شناسی انجام شده در استان لرستان خبر داد و گفت: متاسفانه فاصله زیادی بین حرف و عمل وجود دارد. متاسفانه بر اساس آسیب شناسی انجام شده متوجه شدیم در استان لرستان حمایت خوبی از بخش خصوصی نمیشود. فاصله غیرمنطقی بین حرف و عمل یکی از آسیبهایی است که در توسعهنیافتگی و عدم استفاده از ظرفیتهای مهم لرستان تاثیرگذار بوده است.
وی افزود: تعامل کم صنعت و دانشگاه، حضور ضعیف بخش خصوصی و اقدامات غیر کارشناسی از جمله آسیبهایی است که موجب شده لرستان در سالیان گذشته به توسعه نرسد.
استاندار لرستان پایین بودن سرانه درآمدی در لرستان را از دیگر آسیبهای موجود در این استان برشمرد و عنوان کرد: ۷ هزار میلیارد تومان پروژه راکد و زیر خاک در لرستان داریم که همین میزان اعتبار برای تکمیل آنها نیاز داریم.
بازوند خاطرنشان کرد: دانشگاه میتواند اصطکاک مسیر توسعه را کم کرده و موانع سر راه توسعه را از طریق سیستم علمی بردارد و فاصله حرف و عمل را کم کند.
بازوند از اینکه صنعتگران استان خیلی راحت از صادرات میگذرند انتقاد کرد و گفت: صنعتگران باید بدانند که صادرات و فروش کالا و خدمات به راحتی اتفاق نمیافتد. بازاریابی یک علم است و باید توسط افراد خبره انجام شود.
بازوند همچنین با نگاه به رویکرد محوری همایش تاکید کرد: بیتوجهی به بهرهوری مهمترین آفت سر راه توسعه است و این دانشگاه است که باید بهرهوری را به فرهنگ عمومی تبدیل کند.
دیدگاهتان را بنویسید