تصویر روز: مدیرعامل بانک صادرات ایران به تازگی و در مراسم شصت و پنجمین سالگرد تاسیس این بانک، از انجام توافقات اصولی با بانک های قطری برای تسهیل مبادلات تجاری با این کشور خبر داده است و این توافقات را منزله آغاز رفع تحریم بانکی ایران از سوی کشور های حوزه خلیج فارس پس از اجرایی شدن برجام دانسته است. بانک صادرات تنها بانک ایرانی فعال حاضر در قطر است.
به گزارش تصویر روز مدت ها است که صادرکنندگان ایرانی به دلیل محدودیت هایی که بانک های حوزه خلیج فارس به دلیل تحریم ها، برای انجام امور بانکی برای ایرانی ها قائل شده اند، در انجام عملکرد خود با مشکلات عدیده ای رو به رو هستند. با اعمال این محدودیت ها، فعالیت شعبه بانک صادرات در دوحه نیز دچار محدودیت شده و صادرکنندگان ایرانی در انجام امور بانکی خود از طریق این شعبه به عنوان تنها بانک ایرانی در قطر، دچار مشکل شده بودند.
از سوی دیگر؛ از زمان قطع روابط قطر با چند کشور عربی که فقط با عربستان مرز زمینی دارد، دوحه در تامین مواد غذایی با بحران رو به رو شد. ایران طی این مدت ضمن پذیرفتن پروازهای عبوری از آسمان کشور، محموله های غذایی برای قطر ارسال کرد. همزمان با روی کارآمدن دولت دوازدهم، نیز امیر قطر در تماسی با رئیس جمهوری منتخب اظهار کرد که به دستگاه های ذیربط در کشورش دستور خواهد داد، با هدف گسترش همکاری های تهران – دوحه بر تلاش خود بیفزایند.
از آن زمان تا کنون به نظر می رسد دولت قطر پیوسته تلاش کرده تا مناسبات خود را با ایران بر مبنای واقعیت و منطق سیاسی و اقتصادی قرار دهد که از آن جمله رفع مسائل بانکی است. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، رغبت اندک کشورهای حوزه خلیج فارس برای بازگرداندن روابط اقتصادی خود با ایران به قبل از تحریم ها، عامل اصلی بود که قطر نیز در این جرگه قرار گرفت به همین دلیل بود که پس از برجام هیچ اتفاقی برای احیای روابط بانکی ایران و قطر رخ نداد، نبود روابط کارگزاری بانکی نیز از جمله مسائل بود.
اعلام خبر انجام مذاکره و توافقات اصولی با بانک های قطری برای حل مشکلات صادرکنندگان ایرانی، رویدادی مثبت در آغاز روابط اقتصادی دو کشور است. به ویژه اینکه دولت قطر نیز پس از بروز اختلافات سیاسی و منطقه ای با کشورهای عربستان، امارات و مصردر تنگنای تجاری قرار گرفته است.
محدودیت های بانکی ایران پس از برجام، هر روز در حال مرتفع شدن است و اکنون نیز که بانک های قطری در حال انجام مذاکرات نهایی برای ارتباط مجدد با شعبه بانک صادرات و به تبع آن انجام امور بانکی صادرکنندگان ایرانی اند، می توان به آینده روابط اقتصادی دو کشور و به تبع آن رونق صادرات به این کشور حاشیه خلیج همیشه فارس، بیش از پیش امیدوار بود.
با توجه به سابقه بیش از ۶۵ ساله بانک صادرات ایران در بانکداری بین المللی به ویژه در اروپا و حتی آمریکا و کشورهای همسایه و همچنین آشنایی این بانک بزرگ با قواعد بانکداری در آن سوی مرزها، کارشناسان پیش بینی می کنند که با گشایش مجدد روابط با کشور قطر، بانک صادرات بتواند واسطه خوبی برای ارتباط دوباره صادرکنندگان ایرانی با شرکای قطری و به تبع آن بانک ها و کشورهای حوزه خلیج فارس باشد.
پیش بینی می شود که روابط بانکی دو کشور به تدریج به حالت عادی بازگردد. با تحقق این وعده، صادرکنندگان ایرانی قادر خواهند بود تا بدون مشکل نسبت به انجام صادرات محصولات خود به این کشور اقدام کنند و به تبع آن، روابط اقتصادی دو کشور در بخش های مختلف نیز به شکل قبل از تحریم ها، ادامه پیدا کند.
بانک صادرات ایران دو شعبه در کشور قطر دارد که نخستین شعبه در سال ۱۹۷۰ میلادی تاسیس شد و زیر نظر سرپرستی منطقه خلیجفارس بانک صادرات فعالیت می کند. دومین شعبه بانک صادرات در قطر نیز در سال ۸۷ و در زمان مدیریت عاملی حمید برهانی با حضور شیخ حمد آلثانی رییس شئون مالی و اداری دولت قطر، شیخ احمدآل ثانی مدیرعامل بانک مرکزی این کشور و حجتالاسلام ربانی سفیر وقت کشورمان در خیابان سلوی شهر دوحه آغاز به کار کرد.
در کنار تلاش سیستم بانکی برای احیای دوباره مراودات پولی، آنچه که نباید از نظر دور بماند، شرایط کنونی کشور قطر و فرصت های پیش آمده برای جمهوری اسلامی ایران برای توسعه مناسبات است. به بیانی دیگر، ضرورت تدوین برنامه ای کوتاه مدت و میان مدت برای افزایش مراودات با این کشور است، حال که کشورهای عربی همسایه قطر مشکلات بسیاری را برای این کشور فراهم کرده اند صادرکنندگان ایرانی می توانند، حضور شایسته در این کشور داشته باشند. افزایش مراودات اقتصادی با دوحه یقینا زمینه حل هر چه سریع تر مشکلات بانکی با هدف سرعت در توسعه مناسبات را فراهم می کند.
دیدگاهتان را بنویسید