تصویر روز: سازمان تجارت جهانی در تازه ترین گزارش خود به پیش بینی وضعیت تجارت جهانی در سال ۲۰۱۶ پرداخت. بر اساس این گزارش کاهش در قیمت کالاها طی چند سال اخیر و نیز افتِ تقاضای جهانی به همراه کاهش در قیمت نفت باعث افت تجارت و کاهش رشد آن شده است.
بر اساس این گزارش نسبت ارزشیِ تجارت به تولید ناخالص و نسبت رشد تجارت در مقایسه با رشد تولید ناخالص طی چند سال اخیر نیز کاهش قابل توجه ای داشته است. با این وجود انتظار می رود نرخ رشد واردات و صادرات در سطح جهان طی سال ۲۰۱۶ نسبت با سال ۲۰۱۵ رشد قابل قبولی داشته باشد.
پیش بینی می شود براساس این گزارش رشد تجارت جهانی از ۲٫۸ درصد در سال ۲۰۱۵ به ۳٫۹ درصد در سال ۲۰۱۶ افزایش یابد.
پیش بینی های این سازمان بیانگر این مطلب است که در کشورهای توسعه یافته میزان رشد صادرات از ۳ درصد در سال ۲۰۱۵ به ۳٫۸ درصد در سال ۲۰۱۶ افزایش خواهد یافت.
برای کشورهای در حال توسعه و نوظهور این رقم از ۲٫۴ درصد در سال ۲۰۱۵ به ۳٫۸ درصد در سال ۲۰۱۶ افزایش خواهد یافت. همچنین رشد واردات در اقتصادهای توسعه یافته از ۳٫۱ درصد در سال ۲۰۱۵ به ۳٫۲ درصد در سال ۲۰۱۶ برسد.
بر اساس این گزارش در سال ۲۰۱۵ بیشترین کاهش رشد صادراتی مربوط به منطقه آسیا به دلیل کاهش رشد اقتصاد چین است. از سوی دیگر بیشترین رشد صادرات مربوط به کشورهای آمریکای شمالی است. پیش بینی می شود در سال ۲۰۱۶ بیشترین رشد صادرات مربوط به آسیا با ۵٫۴ درصد خواهد بود.
در بخش واردات در سال ۲۰۱۵ میلادی بیشترین کاهش رشد وارداتی مربوط به منطقه آمریکای جنوبی و مرکزی است. از سوی دیگر بیشترین رشد واردات مربوط به کشورهای آمریکای شمالی است. پیش بینی می شود در سال ۲۰۱۶ بیشترین رشد واردات مربوط به آمریکای جنوبی و مرکزی با ۵٫۷ درصد باشد.
بر اساس این گزارش در سال ۲۰۱۶ کشورهای حوزه یورو بیشترین سهم را در رشد واردات جهانی خواهند داشت و پس از آن کشورهای آسیای شرقی سهم اصلی را در رشد تجارت ایفا خواهند کرد. در سال ۲۰۱۵ اتحادیه اروپا به همراه کشورهای آمریکای شمالی بیشترین سهم را در رشد واردات داشتند.
یکی از عوامل موثر در تجارت جهانی در نقاط مختلف جهان “قیمت کالاها و مواد اولیه” است. بر اساس آمارهای موجود از سال ۲۰۱۱ قیمت بسیاری از کالاهای اساسی و مواد اولیه کاهش مستمری داشته است. قیمت نفت و کالاهای غیر سوختی نیز طی این سال ها روند کاهشی داشته است.
به اعتقاد برخی از اقتصاددانان با افزایش قیمت کالاها معمولاً تجارت جهانی کالا افزایش و با کاهش قیمت آن در بلندمدت، از رونق تجارت جهانی کاسته می شود. بر اساس پیش بینی این نهاد بین المللی، انتظار می رود قیمت کالاهای غیر سوختی که بیشترین کاهش یعنی ۱۵٫۶- درصد را در سال ۲۰۱۵ داشت، در سال ۲۰۶ نیز با کاهش ۱٫۷ درصدی مواجه شود، اما قیمت نفت ۹٫۱ درصد افزایش خواهد یافت.
علاوه بر این، بر اساس گزارشی که بورس اوراق بهادار منتشر کرده است پیش بینی های صندوق بین المللی پول نیز حاکی از این مطلب است که اقتصادهای نوظهور و کشورهای در حال توسعه، رشد اقتصادی نزدیک به دو برابر کشورهای توسعه یافته در سال ۲۰۱۶ خواهند داشت.
سازمان ملل نیز در گزارش سالانه خود پیش بینی رشد تجارت ۴٫۷ درصد برای سال ۲۰۱۶ را درنظر گرفته است. براساس گزارش این سازمان، رشد تجارت جهانی در سال ۲۰۱۵ در حدود۳٫۷ درصد بود. خبر ان لاین
دیدگاهتان را بنویسید