araghchi

اروپا تا ۱۳ آبان برای نجات برجام وقت دارد

تصویر روز: معاون وزیر خارجه کشورمان می‌گوید ما از اروپایی‌ها دفاع نمی‌کنیم؛ کار آنها سخت است، ولی تا آبان ماه باید به نتیجه برسند و اگر این سازوکارها را عملیاتی نکنند، ماندن ما در برجام برای ما فایده‌ای ندارد.

به گزارش تسنیم ، سید عباس عراقچی معاون امور سیاسی وزرات امور خارجه کشورمان با حضور در برنامه زنده تلویزیونی رو در رو که از شبکه چهارم سیما پخش شد، با اشاره به نشست رؤسای جمهوری ایران، روسیه و ترکیه اظهار کرد: این نشست دومین نشست سران این سه کشور در مورد سوریه است.

شرکت‌های اروپایی بازار آمریکا را به ایران ترجیح می‌دهند

معاون وزیر خارجه با اشاره به خروج شرکت‌های اروپایی از کشور گفت: مشکل اینجاست که همه شرکت‌های اروپایی خصوصی هستند و تصمیمات اقتصادی می‌گیرند و بعد از خروج آمریکا، تحریم‌های آن شامل این شرکت‌ها خواهد شد و این شرکت‌ها بازارهای خود را در آمریکا از دست خواهند داد. آنها در یک تصمیم اقتصادی، بازار آمریکا را به ایران ترجیح می‌دهند. همه آنهایی که معاملات خود را با ایران فسخ می‌کنند هزینه های فسق همکاری خود را می‌پردازند؛ مثلا شرکت توتال قبل از خروج خسارت خود را پرداخت کرد. شرکت‌های دیگر هم طبق قرارداد خسارات معمول خود را پرداخت کرده و خارج می‌شوند. اروپایی‌ها معتقدند برجام یک موضوع امنیتی و حیثیتی برای آنهاست و به لحاظ سیاسی مصمم به حفظ آن هستند، اما مشکل اینجاست که نمی‌توانند به شرکت‌هایشان دستور بدهند.

عراقچی تصریح کرد: در زمینه اقتصاد و روابط خارجی به امید اروپا نخواهیم بود. این گونه نیست که بنشینیم تا آنها برای ما راه باز کنند. در حال مذاکره با همه دنیا و به دنبال ایجاد مسیرهای بانکی و مسیرهای فروش نفت خود هستیم که مورد تحریم آمریکا واقع نشود؛ با اروپا هم مذاکره می‌کنیم و امیدوار نیستیم اقتصاد ما توسط آنها سامان یابد. امروز در حال مذاکره با خریداران جدید نفت هستیم. ما به هیچکس جز خودمان و خدا امید نداریم. اروپایی‌ها راه‌حل‌های عملیاتی را هنوز اجرایی نکرده‌اند.

وی با اشاره به مواضع اتحادیه اروپا افزود: سابقه نداشته که رئیس جمهور آمریکا حرفی را بزند و موگرینی به فاصله یک دقیقه اعلام کند که ما مخالف هستیم. آنها در برجام این کار را کردند و گفتند توافق را حفظ می‌کنیم. اینکه اروپایی‌ها اینگونه عریان و واضح به لحاظ سیاسی جلوی آمریکا ایستاده باشند، تقریبا کم سابقه است و تا امروز این موضع را رها نکرده‌اند و ۲۸ کشور اروپایی در مواضع خود محکم بوده و جلوی آمریکا ایستادند.

عراقچی با اشاره به کارهای اروپا برای حفظ برجام گفت: اول اینکه قانون جدیدی را تصویب و اجرایی کرده‌اند، تحت عنوان «قانون انسداد کننده» که از شرکت‌های اروپایی برای کار و همکاری با ایران حمایت می‌کند و حتی به آنها اجازه نمی‌دهد که از تحریم‌های فرامرزی آمریکا تبعیت کنند و حتی آنها را جریمه می‌کند. این قانون از شرکت‌های بزرگ حمایت نمی‌کند، اما از شرکت‌های کوچک و متوسط حمایت می‌کند. دوم به بانک سرمایه‌گذاری اروپایی مجوز دادند و ایران در حیطه قلمرو آن بانک قرار گرفته که بتواند به ماخدمات مالی ارائه دهد و همه مراحل تصویب آن انجام شد. این نهاد متعلق به نهاد اروپا است و مربوط به یک کشور خاص نیست و می‌تواند با ایران وارد تعاملات مالی شود. ایده‌هایی وجود دارد که چگونه یک مکانیسم مالی با ایران برقرار کنند که دریافت و پرداخت‌های مالی ایران از طریق آن مکانیسم انجام شود.

عضو تیم مذاکره کننده هسته‌ای با اشاره به برجام ادامه داد: ما توافقی را بستیم که بسیار مستحکم بود و آمریکا به این نتیجه رسید که با برجام دست و بال ایران بازتر می‌شود.چرا آمریکا از برجام خارج شد، چون احساس کرد در برجام ضرر کرده است.

قطعا آمریکا با خروج از برجام ضرر کرد

معاون ظریف اضافه کرد: برجام برای ایران منافع و گشایش‌های زیادی داشت. امروز با وجود خروج آمریکا از برجام، هنوز ماندن ما در برجام برای ما منافعی دارد، وگرنه آتش زدن آن کاری ندارد و کمتر از یک ثانیه طول می‌کشد. قطعا آمریکا با خروج از برجام ضرر کرد.

عراقچی با اشاره به بازگشت به شرایط قبل از توافق اظهار کرد: روند برگشت ما به ۱۹۰ هزار سو پرسرعت خواهد بود، ما محاسبه سود و زیان خود را می کنیم. الان گشایش‌هایی در برجام برای ما ایجاد شده که با برگشت به برنامه هسته‌ای این گشایش‌ها از دست می‌رود. امروز رآکتور جدید اراک در حال مدرن شدن است. اگر ذخایر مواد غنی شده ما خارج شد، در مقابل دو برابر میزان آن، مواد اولیه وارد شد. میزان ذخایر کیک زرد ما در حال حاضر بیشتر از مقدار آن در قبل از برجام است. مهم ترین بخش برنامه هسته‌ای ما تحقیق و توسعه بود که اصلا تعطیل نشد. در حال حاضرماشین های IR8 که نسل چندم ماشین های ماست، بین ۲۰ تا ۲۵ برابر قوی تر از ماشین های مدرن است.

وی افزود: منافع ما در این راستا نیست که به برنامه هسته‌ای خود برگردیم و اجماع بین‌المللی علیه ما شکل بگیرد. ما در مقایسه با قبل از برجام، وضعیت خارجی مان به مراتب بهتر از گذشته است، فقط تحریم‌های یکجانبه آمریکا برگشته، در صورتی که تحریم‌های اروپا و شورای امنیت برنگشته است. امروز هیچ اجماع بین‌المللی علیه ما شکل نگرفته و برعکس آمریکا منزوی شده است. البته اینها اثرات اقتصادی خود را دارد و به لحاظ خارجی در موقعیت خوبی هستیم، اما به لحاظ داخلی نه. معتقدم اگر بتوانیم داخل را کمی مستحکم کرده و بر اصول اقتصاد مقاومتی ایستادگی کنیم، بحران را رد می‌کنیم.

عراقچی در پاسخ به این سؤال که آیا اروپایی‌ها می خواهند ما را به سمت برجام دو و سه و موشکی ببرند، گفت: اینگونه نیست، در مقابل کارهایی که می‌کنند، توقع آنها فقط اجرای برجام است. آنها تلاش می‌کنند در مقابل تحریم‌های آمریکا بایستند، اینکه اروپایی‌ها به لحاظ سیاسی و به خاطر ایران جلوی آمریکا باایستند هزینه کمی برای آنها ندارد، پیدا کردن راه‌های عملیاتی، کار آسانی نیست به خصوص اینکه آمریکا شمشیر را از رو بسته است. مثلا انگلیس قبل از ۱+۵ جزو تروئیکای اروپا بود و در مذاکرات نقش موثری داشت و الان هم نقش موثری دارد. انگلیس متحد آمریکاست، اما موضع خود را در حفظ برجام ثابت نگهداشته که در صحنه بین‌الملل چیز کمی نیست. موضع انگلیس این است که تا زمانی ایران در برجام بماند، آنها هم خواهند ماند.

اروپا تا آبان ماه وقت دارد تا به نتیجه برسد

این دیپلمات ارشد کشورمان گفت: اروپا و آمریکا دو متحد استراتژیک و قدیمی هستند و تعاملات اقتصادی بسیاری دارند و ۵۰ میلیون شغل در اروپا وابسته به همکاری اقتصادی با آمریکاست. اینگونه نیست که اروپایی‌ها اینها را به آسانی در معرض خطر قرار دهند، من از اروپایی‌ها دفاع نمی‌کنم؛ کار آنها سخت است، ولی تا آبان ماه باید به نتیجه برسند و اگر این سازوکارها را عملیاتی نکنند، ماندن ما در برجام برای ما فایده‌ای ندارد.

وی گفت: ما به اروپایی‌ها روشن گفته‌ایم اگر منافع اصلی ما در برجام، بحث فروش نفت و بازگشت پول نفت پرداخت‌ها و دریافت‌ها (مسائل بانکی)، عملیاتی نشود، برای ما ماندن در برجام هیچ فایده دیگری نخواهد داشت. آنها تا ۱۳ آبان وقت دارند و از این تاریخ به بعد فایده‌ای ندارد که بخواهند انجام دهند.

معاون وزیر خارجه با اشاره به شرایط کشور فبل و بعد از تحریم‌ها گفت: قبل از برجام و به خاطر تحریم‌های آمریکا، فروش نفت ما زیر یک میلیون بشکه در روز بود و بعد از برجام به حدود دو و نیم تا سه میلیون بشکه رسید. برخی از کشورها دچار تردید شدند و سفارش‌های آتی را کاهش می‌دهند. تا زمانی که بتوانیم نفت خود را بفروشیم، ماندن در برجام برای ما منافع خواهد داشت و حتی اگر بعد از ۱۳ آبان هم که تحریم‌های آمریکا رسما برمی‌گردد، قادر باشیم نفت خود را بفروشیم، ممکن است ادامه کار با برجام را مدنظر قرار دهیم. گذاشتن مهلت، بستن دست و پای خودمان است. تا زمانی از برجام منتفع شویم در برجام می‌مانیم، نمی‌خواهیم مهلت تعیین کنیم تا به جای اینکه دست و پای آنها را ببندیم، دست و پای خود را ببندیم. زمانی از منافع برجام بهره‌مند نشویم، در کمتر از یک ثانیه از آن خارج می‌شویم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *