تصویر روز: کتاب کاربست نظریۀ دلبستگی، درمان هیجانمدار با افراد، زوجها و خانوادهها شاهکار نویسندۀ شهیر سوزان م. جانسون و ترجمۀ ارزشمند خانم فهیمه صدیقی؛ کارشناس ارشد روانشناسی بالینی و دکتر کیومرث فرحبخش؛ دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی توسط انتشارات روان منتشر شد.
سوزان م. جانسون، EdD، پیشرو در توسعۀ درمان هیجانمدار (EFT) است. وی استاد بازنشستۀ روانشناسی بالینی در دانشگاه اتاوا، انتاریو، کانادا؛ استاد برجستۀ پژوهش در طرح درمان ازدواج و خانواده در دانشگاه بینالمللی الاینت در ساندیگو و متصدی مرکز بینالمللی بهواسطۀ برتری در درمان هیجانمدار است.
دکتر جانسون بهسفارش کانادا بهعنوان یکی از بزرگترین افتخارات مدنی کشور منصوب شده است. او دریافتکنندۀ جایزۀ سال روانشناس خانواده از بخش 43 انجمن روانشناسی آمریکا و جایزۀ نقش ممتاز در درمان ازدواج و خانواده از انجمن آمریکا در میان دیگر جوایز است. این کتاب جدیدترین اثر از این درمانگر پرآوازه است.
علم دلبستگی دربارۀ زیستشناسی است، اما دربارۀ حسّ مشترک نیز هست ـ آنچه عمیقترین شهودمان همیشه به ما گفته است. مهمتر از همه ـ روابط ما ـ دربارۀ آنچه موجب انسانبودن ما میشود. بهرهمندی از حسّ مثبت حاصل از ارتباط با دیگران، بهترین و شاید تنها راه موفقیتآمیز برای کمک به انسانها برای یافتن مکانی است که «امن و سالم» نام دارد.
در حقیقت، نظریۀ دلبستگی بیانگر این است که انسانها خودشان را با دیگران تعریف میکنند، نه از دیگران و اینکه انکار لزوم ارتباط حمایتی با چنین دیگرانی، مانعی برای رشد و سازگاری است نه یک قدرت.
سهم اصلی نظریۀ دلبستگی این مفهوم است که یک پایۀ امن با دیگران باعث تقویت حسّ قدرتمندی از خود، خودکارآمدی و تابآوری در برابر استرس میشود. ارتباط ایمن، باعث رشد وابستگی مؤثر و سازنده میشود، جایی که دیگران میتوانند یک منبع باارزش باشند که حسّ مثبت، گویا و منسجم خود را پرورش میدهند. شواهد به ما میگویند که هرچه بیشتر دلبستۀ ایمن باشیم، بیشتر تفاوتها را تحمل میکنیم و میتوانیم همدلتر و نوعدوستتر باشیم. علم دلبستگی، یک طرح نهتنها برای پیشرفت بهینۀ رواندرمانی، بلکه برای یک جامعۀ بهتر و اساساً انسانیتر است.
خانم فهیمه صدیقی- کارشناس ارشد روانشناسی بالینی
دیدگاهتان را بنویسید