تصویر روز: وزیر نیرو گفت: دولت تصمیم گرفت کشت برنج در غیر از استانهای شمالی ممنوع شود؛ این مسئله سیاستی است که یک وزارتخانه براساس شرایط اقلیمی و علمی اتخاذ کرده، کشت برنج در مناطق کمآب یا بیآب از ابتدا موضوعیتی نداشته است.
به گزارش تسنیم به نقل از خانه ملت، رضا اردکانیان وزیر نیرو در حاشیه نشست با نمایندگان فراکسیون ولایی مجلس در خصوص نشست امروز اظهار داشت: در اولین روز کاری مجلس شورای اسلامی این توفیق را داشتیم که در فراکسیون حاضر شویم و مسائل کلی آب و برق کشور را در سال آبی جاری به اطلاع نمایندگان برسانیم و از نظرات آنها استفاده کنیم.
* کارگروه ملی سازگاری با کمآبی آغاز به کار کرده است
وزیر نیرو با اعلام اینکه “در یک شرایط نهچندان موقت بلکه مستمر کمآبی بهسر میبریم و از این رو هیئت دولت در پایان سال گذشته اقدام به تشکیل کارگروه ملی سازگاری با کمآبی کرد”، گفت: این کارگروه با عضویت ۴ وزیر و ۲ معاون رئیس جمهور کار خود را آغاز کرده است، اساس این کارگروه بر همکاری نزدیک و به هم پیوسته دستگاههای مرتبط با آب است.
وی با اشاره به اینکه بحثهای متعددی در دستورکار این کارگروه قرار دارد اما اساس آن توجه بیشتر به چگونگی مصرف است، ادامه داد: اگر شیوههای مصرف را که متأسفانه صحیح و مطلوب نیستند اصلاح نکنیم هرقدر که بهدنبال تأمین آبهای جدید باشیم با یک شیوه نامطلوب در مصرف راه به جایی نمیبریم.
* بررسی تأمین آبهای جدید از شیوههای متعارف و غیرمتعارف
اردکانیان با تأکید بر اینکه “در این کارگروه ملی تلاش میکنیم به مسائل تأمین آبهای جدید از شیوههای متعارف و غیرمتعارف بپردازیم از جمله آن امکان شیرین کردن آبهای شور در مرزهای آبی کشور است”، عنوان کرد: باید به این مسئله توجه کنیم که الگوی کشت مناسب چیست، محل استقرار آن کجا است و چهمقدار آب باید بهعنوان شیوه مناسب آبیاری مصرف و بحث امنیت غذایی و آبی در آن دیده شود.
وزیر نیرو با بیان اینکه “کشور ما ظرفیتهای قابل ملاحظهای در بخش منابع انسانی و زیستمحیطی دارد که هر دو بخش باید از ظرفیتها بهخوبی استفاده کند”، تصریح کرد: از جمله منابع وسیعی که در اختیار ما قرار دارد روزهای آفتابی فراوان و دشتهای وسیعی است که میتوانیم در آن از انرژی پاک خورشید استفاده کنیم.
* سالانه باید هزار مگاوات به ظرفیت تولید انرژی خورشیدی کشور اضافه شود
وی با ابراز اینکه “طبق برنامه ششم توسعه و برنامههای دولت دوازدهم باید سالانه هزار مگاوات به ظرفیت تولید انرژی خورشیدی کشور اضافه کنیم”، ادامه داد: تا پایان سال گذشته ۵۲۰ مگاوات انرژی خورشیدی در مدار داشتهایم که در سال جاری این عدد را به دو برابر افزایش میدهیم و سعی داریم هر سال این رقم افزایش پیدا کند بهنحوی که در پایان دولت دوازدهم تعهدی را که برای در مدار داشتن ۴ هزار مگاوات انرژی خورشیدی داریم محقق کنیم، البته انرژی باد و سایر اشکال انرژی تجدیدپذیر نیز در برنامه ما قرار دارد.
* استفاده از دشتهای وسیع آفتابی کشور برای تولید انرژی خورشیدی
اردکانیان اضافه کرد: استفاده از شبکههای موجود انتقال برق در سطح کشور و ارتباطی که با تمام همسایگانی که مرز خاکی با آنها داریم برقرار شده که این ظرفیت دیگری به ما میدهد که حتی از سرمایه گذار خارجی دعوت کنیم تا از دشتهای وسیع آفتابی کشور برای تولید انرژی خورشیدی استفاده کنند و طبق قراردادهایی که با کشورهای همسایه منعقد میکنند از شبکه برقی کشورمان برای انتقال انرژی تولیدی خود استفاده کنند که این مسئله درآمدی را برای کشور بههمراه دارد.
وزیر نیرو گفت: این اقدام فواید زیادی برای کشور دارد و بخشی از تعهدات ما را در کنوانسیون کاهش آلایندهها و کاهش دیاکسید کربن را تأمین میکند، همچنین این مسئله اشتغالزایی را نیز بههمراه دارد.
* خاموشی در تابستان یک انتخاب است
وی در خصوص اینکه خاموشی در سال جاری اجتنابناپذیر است، اظهار داشت: این مسئله یک انتخاب است که مصرفکنندهها دارند، آنها میتوانند با ادامه وضع موجود و استفاده خارج از الگوی مصرف انتخاب کنند که در گرمای تابستان بهدلیل کمبود برق که امسال محتملتر است و کاهش آب پشت سدها خاموشی را تجربه کنند.
* ظرفیت موجود توان تأمین نیاز به انرژی معقول یک جامعه ۸۰میلیونی را دارد
اردکانیان با بیان اینکه مردم میتوانند از هماکنون با مصرف صحیح انرژی این عادت را نهادینه کنند، تصریح کرد: ظرفیت موجود باید کفاف مصرف معقول یک جامعه ۸۰میلیونی و حتی بیش از آن را بدهد، اما اگر مصرف غیرمعقول باشد طبیعتاً خاموشی نیز یک سرنوشت گریزناپذیر است.
* وضعیت آب شرب برخی از مناطق کشور حاد است
وزیر نیرو همچنین در خصوص وضعیت کشور در زمینه آب شرب، اظهار داشت: در برخی از مناطق وضعیت حاد است و در حال حاضر برنامهریزیهایی را شروع کردهایم تا محدودیتهایی را برای سایر بخشهای مصرف ایجاد کنیم که در این بخش نیز مردم نقش تعیین کنندهای دارند.
وی با تأکید کرد: بهدلیل اینکه سیستم تأمین آب دوشبکهای نیست و آب زیادی را در مصرف غیرشرب مصرف میکنیم، و آب تصفیهشده گران، محدود و کمیاب را در بخشهای غیرشرب در شبکه استفاده میکنیم و مصرف پختوپز و آشامیدن هر نفر در شب و روز نمیتواند عدد بالایی باشد.
اردکانیان با تذکر اینکه “مانند هر منبع دیگری اگر گرفتار بدمصرفی باشیم با محدودیتهایی از قبیل قطع برق، جیرهبندی آب و نظایر آن مواجه میشویم”، گفت: اعتقاد دارم اگر مردم توجه بیشتری به محدودیتهای منابع زیستمحیطی داشته باشند و آنچه را داریم درست مصرف کنند کفایت میکند و نباید از این جهت دغدغه داشته باشیم، لذا اگر عادات غلط را کنار نگذاریم باید هزینه آن را بپردازیم که هزینههای صرفاً مادی نیست.
وزیر نیرو با تأکید بر اینکه “طبیعت آب آیینه تمامقد اعمال و رفتار ما و هر جامعه دیگری است”، عنوان کرد: قطعاً در هر جایی که دچار مشکل هستیم رفتارهای غلطی داشتهایم که در حال حاضر گرفتاریها گریبانگیر ما شده است.
* مراقب دغدغه ۴۰ساله دشمنان نظام باشیم
وی با تصریح به اینکه “باید مراقب باشیم زیرا بسیاری هستند که دغدغه کشاورز و آب ندارند اما دغدغه ۴۰ساله چنگاندازی و خراش دادن چهره انقلاب و نظام را دارند و از این شرایط و فرصت نمیگذرند”، گفت: باید مراقب باشیم و شیوه طرح مسائل بهگونهای نباشد که فرصت را در اختیار کسانی که دوست مملکت و ملت نیستند قرار دهیم تا سوءاستفاده کنند.
* قطعاً ممنوعیت کشت برخی از محصولات کشاورزی را داریم
اردکانیان در خصوص اینکه “آیا احتمال اینکه ممنوعیت کشت برخی محصولات کشاورزی را با توجه به میزان بارشها داریم یا خیر؟”، اظهار داشت: قطعاً اینگونه است، اولویت اول ما آب شرب است و بهدلیل محدودیت منابع آب قطعاً محدودیت برای بخشهای مختلف ایجاد میشود، البته این مسئله بهمعنای نادیده گرفتن حقوق کشاورزان نیست.
وزیر نیرو با یادآوری اینکه قاعده بر این است که هر کدام از بخشهای کشور حق السهمی دارند و این حق السهم مربوط به سالی است که به آن نرمال گفته میشود، ادامه داد: اگر میزان بارش در سال زیر میزان نرمال بود بهصورت مثال منابع آبی ۴۰ درصد برای توزیع کمتر باشد به همین نسبت ۴۰درصدی حق السهمها کم میشود.
وی با تأکید بر اینکه کاهش زیاد سهم مصرف آب شرب با توجه به کاهش منابع آبی ممکن نیست، خاطرنشان کرد: در شرایطی که کاهش سهم آب شرب عملی نیست این کاهش اضافه را علاوه بر کاهش طبیعی به بخشهای دیگر باید تحمیل کرد.
* کشت برنج در غیر از استانهای شمالی ممنوع شد
اردکانیان اضافه کرد: در این شرایط باید کاهش تحمیلی را جبران و منابع مالی آن را نیز تأمین کرد بهطور مثال اگر بخش صنعت سهم کامل خود را دریافت میکند باید منابع مالی بخش دیگر را تأمین کند که این یک سیاست کلی است.
وی در خصوص اینکه آیا در سال جاری کشت برخی محصولات در برخی استانها ممنوع میشود، اظهار داشت: زمانی که آب وجود ندارد طبیعتاً خود کشاورزان نیز متوجه میشوند، البته در دورههای گذشته نیز ترسالی و خشکسالی وجود داشت، بحث کنونی این است که در زمان خشکسالی اگر دخالت دولت و خشکی بهنسبت متعارفی تقسیم نشود، عدمتعادل را باید با منابع مالی جبران کند.
وزیر نیرو در پایان با تأکید بر اینکه در زمان ترسالی نیز ممکن است کشت محصولی ممنوع باشد بهطور مثال دولت تصمیم گرفت کشت برنج در غیر از استانهای شمالی ممنوع شود، خاطرنشان کرد: این مسئله سیاستی است که یک وزارتخانه براساس شرایط اقلیمی و علمی اتخاذ کرده، کشت برنج در مناطق کمآب یا بیآب از ابتدا موضوعیتی نداشته است.
دیدگاهتان را بنویسید