تصویر روز: یکی از اتفاقات مهم و تعیین کننده در عرصه اقتصادی که برنامه یک ساله کشور را مشخص می کند، بودجه سالیانه است.
توجه به ویژگی های بودجه ۱۱۹۵ هزار میلیارد تومانی دولت برای سال ۹۷ به خوبی مبیین این موضوع است که اگر بنگاه های اقتصادی، خصوصا بانک ها با توجه به ویژگی های آن برنامه ریزی نکننند، دچار مشکل خواهند شد.
ویژگی های بودجه سال ۹۷
اولین و مهم ترین ویژگی بودجه سال آینده رشد ۷/۳ درصدی آن نسبت به سال ۹۶ است. طبق آنچه ریاست محترم جمهوری به مجلس ارائه داد، رقم کل بودجه سال ۹۷ با ۷/۳ درصد افزایش نسبت به سال ۹۶ از ۱۰۸۵ هزار میلیارد به ۱۱۹۵ هزار میلیارد تومان رسیده است.
همچنین طبق لایحه ارائه شده توسط رئیس جمهور؛ منابع عمومی دولت به عنوان کلیدی ترین رقم بودجه در سال ۹۷ با ۶ درصد رشد نسبت به سال ۹۶ از ۳۹۹ هزار میلیارد به ۴۲۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. اگر چه در ظاهر، بودجه ۹۷ انبساطی است اما با در نظر گرفتن تورم ۱۰ درصد کشور، باید بودجه سال آینده را در واقع انقباضی دانست.
نکته قابل تامل دیگر در خصوص بودجه سال ۹۷ کاهش بودجه عمرانی است. در مقابل درآمدها، هزینه های دولت مشتمل بر سه بخش جاری (حقوق و دستمزد و یارانه)، هزینه های عمرانی (تملک دارائی های سرمایه ای) و دارائی مالی (تسویه قرض و دین) سهم قابل توجهی را در بودجه ۹۷ به خود اختصاص داده است.
هزینه های جاری دولت در بودجه سال ۹۷ با رشد ۱/۹ درصدی از ۵۳ هزارمیلیارد تومان به ۲۷۶ هزار میلیارد تومان و هزینه های عمرانی به عنوان یکی از اثرگذارترین بخش ها نیز در سال ۹۷ با کاهش ۳/۱۵ درصدی نسبت به سال ۹۶ از ۳/۷۱ هزار میلیارد تومان به ۴/۶۰ هزار میلیارد تومان کاهش پیدا کرده است.
از جمله نکات قابل توجه دیگر بودجه سال آینده، اجازه تامین ۴۷ هزار میلیارد تومان منابع از محل انتشار اوراق ملی است. در مجموع با توجه به ویژگی های بودجه؛ سال آینده را باید سالی سخت برای اقتصاد کشور دانست. سالی که در آن دولت سعی کرده درآمدهای غیرنفتی را بیشتر از گذشته جایگزین درآمدهای نفتی در بودجه عمومی خود کند. این موضوع باعث شده تا سهم درآمدهای مالیاتی دولت در بودجه بالا رود.
از سوی دیگر دولت سعی کرده با کاهش بودجه های عمرانی شکلی واقعی تر به آن ببخشد. هر ساله با توجه به واقعیت های اقتصادی کشور سهم قابل توجهی از بودجه عمرانی تحقق پیدا نمی کند و این بودجه به بخش های جاری منتقل می شود. به نظر می رسد در بودجه سال ۹۷ این موضوع واقعی تر دیده شده است. نحوه توزیع بودجه به نوعی شیوه و نحوه توزیع نقدینگی در کشور را نیز مشخص می کند. این موضوع برای بانک ها که وظیفه جمع آوری و توزیع نفدینگی در اقتصاد را بر عهده دارند از اهمیت ویژه برخوردار است.
کاهش نرخ سود بانکی و افزایش تقاضا برای تسهیلات خصوصا با توجه به شرایط اقتصادی موجود و حاکم شدن شرایط جدید متاثر از ویژگی های بودجه ۹۷ می طلبد تا از هم اکنون برای بانک و حضور تاثیرگذار و موفق در چنین شرایطی برناامه ریزی کنیم.
سید علی رضا هاشمی
رئیس اداره کل روابط عمومی بانک سپه
ممنون از اشتراک گذاری و اطلاع رسانیتون