تصویر روز: دو هفته گذشته، هفته های تلاطمهای ارزی کشور بود به قدری که به باور ارکان رسمی و غیررسمی این بازار، دلار در بالاترین قیمت خود طی سالهای اخیر قرار داشته است.
به گزارش اکسپورتنا، ایجاد بی نظمی اخیر در بازار ارزی پیش از این توسط بخش خصوصی و کانون صرافان ایران به بانک مرکزی گوش زد شده بود؛ چراکه تصمیمها و بخشنامههای صادر شده توسط بانک مرکزی سیگنالهایی از این آشفتگی ارائه می کرد.
در این راستا، کانون صرافان ایران بارها مکاتبات خود در خصوص نحوه عملکرد سامانه نیما و همچنین عدم امکان رقابت برابر صرافان بانکی شرکای تضامنی که به کانون صرافان متصل هستند را به بانک مرکزی اعلام کرده بود.
اما ادامه این روند باعث شد در تاریخ 8 اردیبهشت ماه امسال کانون صرافان ایران طی بیانهای شدید اللحن به بخشنامه اداره صادرات بانک مرکزی اعتراض کند. کانون صرافان در این بیانیه تاکید کرده بود: بخشنامههای اخیر اداره صادرات بانک مرکزی ایران، امکان فعالیت صرافان غیربانکی را با محدودیتهایی مواجه کرده و با توجه به اینکه این صرافان، به عنوان خدماتدهنده در سیستم حوالهها در سامانه نیما فعالیت دارند و قبلا نیز مخاطرات چنین تصمیماتی اعلام شده؛ این کانون مجدداً مخاطرات و مشکلات مذکور را اعلام می کند.
در ادامه این اعتراض، جلساتی در بانک مرکزی با حضور کانون صرافان ایران برگزار شد که بر اساس آن مقرر شد تا کمیتههای تخصصی در بانک مرکزی برای بررسی اتخاذ تصمیمات سازنده با کمک کانون صرافان ایران به عنوان بخش خصوصی و تخصصی ارز در سراسر کشور تشکیل شده و با تمام توان برای بهتر شدن همکاری های لازم تلاش کنند. (اطلاعیه 334 کانون صرافان ایران)
اما این بار هم توجه به نظرات بخش خصوصی و متخصصهای ارزی کشور توسط بانک مرکزی پشت گوش انداخته و مسکوت ماند. این در حالی است که در سالهای اخیر بارها از سوی اتاق بازرگانی ایران و بخش خصوصی ارز کشور شاهد هشدارهایی در این زمینه بودهایم که بانک مرکزی باید در راستای رفع موانع متعدد در راه نقل و انتقالات ارزی کشور توسط صادرکنندگان و صرافان به روانسازی این امر توجه کند.
کارشناسان بر این باور هستند که تلاطمهای ارزی اخیر کشور ریشه در بیتوجهی بانک مرکزی به هشدارهای بخش خصوصی دارد و در صورتی که بانک مرکزی به راحتی از کنار این موارد گذر نمیکرد، اکنون شاهد افزایش سرعت بینظمی ها در نرخ ارز کشور نبودیم.
نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که اداره صادرات بانک مرکزی به عنوان بخش های متولی امر صادرات دچار تعدد فعالیت شده و این امر از کیفیت و توجه آن به تک تک موارد مورد بررسی را کاهش داده است. از این رو؛ توجه به نظرات بخش خصوصی تنها بخشی از فعالیت های این ادره بوده و به نسبت توجه به آن در رده پایین تری قرار گرفته است.
تجربه سالهای گذشته نشان داده است که برخی بخش هایی مرتبط با خدمات ارزی بانک مرکزی سالها روند تصمیمگیری ها با درصد خطای بالا را ادامه داده و همچنان ه تکرار آن مبادرت می ورزند که در این صورت یا دانش و توان لازم برای اداره این بخش را ندارد و یا رقم زدن چالش های جدید تصمیمی خود خواسته است. این سیگنالها نشان می دهد که وقت آن رسیده تا رئیس کل بانک مرکزی تجدید نظر جدی در بخش های مهم ارزی بانک مرکزی داشته باشد.
در این میان نباید فراموش کرد که طی چهار ماه گذشته تقاضای ارزهای مسافرتی به دلیل شیوع ویروس کرونا مسکوت مانده است و در صورت بازگشایی مرزهای مسافری و بروز تقاضای ارزی در این محدوده نیز شاهد جهش تقاضای جدی در این عرصه خواهیم بود که لزوم توجه بیشتر بانک مرکزی را برای اتخاذ تصمیمهایش نشان می دهد.
به نظر میرسد، تلاطمهای ارزی اخیر به دلیل بی توجهی بانک مرکزی به نظرات کارشناسی بخش خصوصی است که عواقبی بهتر از این برایش پیش بینی نمیشد و وقت آن رسیده تا بانک مرکزی نقش بخش خصوصی را در اتخاذ تصمیمهایش جدی تر بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید